Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.8.2013 - Rakentamiseen kannattaisi nyt panostaa

Rakennusteollisuus arvioi, että rakentamisen määrä vähenee tänä vuonna 2-4 prosenttia. Rakentaminen on supistunut jo viiden peräkkäisen vuosineljänneksen ajan, ja uudisrakentaminen on ollut laskussa puolitoista vuotta. Muutosta parempaan odoteta huolimatta siitä, että tuoreiden tilastojen mukaan taantuma olisi helpottumassa hiljalleen koko euroalueen tavoin myös Suomessa.

Vielä keväällä Rakennusteollisuus RT ennusti, että rakentaminen kääntyisi kasvuun ensi vuonna, mutta tuoreessa välitarkastelussa supistumisen ennustetaan jatkuvan silloinkin. Heikentyneet talousnäkymät ovat tehneet niin yksityiset taloudet asuntomarkkinoilla, yritykset kuin kunnatkin entistä varovaisemmiksi, ja investointihalut ovat nyt alhaalla huolimatta esimerkiksi matalista rahoituskoroista.
Tänä vuonna arvioidaan valmistuvan noin 27 000 uutta asuntoa, kun vuonna 2010 valmistui 33 700 asuntoa.

Tosin Satakunnassa ja etenkin Porissa vapaarahoitteinen asuntotuotanto näyttää pysyvän vilkkaana, ja kuluttajilla on halua uuden asunnon ostoon. Mutta Satakunnassakin on jo merkkejä asuntokaupan kangistumisesta.

Nyt onkin selvää, että valtiovallan kannattaisi ja pitäisi tukea rakentamista, koska se on pitänyt aina ja pitää edelleen talouden rattaita pyörimässä ja tarjonnut työpaikkoja ei vain rakennustyömailla, vaan elinkeinoelämässä laajemminkin. Uudisrakentamisen lisäksi olisi syytä tukea nykyistä laajemmin myös asuntojen peruskorjausta, jota riittää mm. 1970-luvun hulluina vuosina rakennetuissa kerrostaloissa. Taloyhtiöissä olisi varmasti valmiuksia putki-, ikkuna- ja parvekeremontteihin, jos rahoitus olisi riittävän edullista.

Hallituksen aloittaessa piakkoin budjettiriihensä SDP toivottavasti jatkaa elvytysvaatimuksiaan. Elvytysrahoja tulisi kohdentaa etenkin asuntorakentamiseen ja siinä erikseen kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamiseen, joka ei ole lähtenyt toivotulla tavalla käyntiin.
Rakennusteollisuus on nyt lähtenyt tukemaan elvytysvaatimuksia ymmärrettävistä syistä. Elvytystoimet tasaisivat sen mukaan notkahdusta, joka muuten on edessä. Se kannattelisi myös työllisyyttä ja kotimaista kysyntää.

Mutta myös rakennusyritysten itsensä on oltava aloitteellisia. Esimerkiksi juuri kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamiseen ei rakennusyrityksillä ja rakennuttajilla ole ollut liiemmin halukkuutta. Pelkällä valtion rahoituksen lisäämisellä ei saada aikaan toivottuja tuloksia.

Lisäksi rakennusfirmojen pitää huolehtia siitä, että mahdolliset elvytysrahat pysyvät Suomessa, eikä niillä haalita halpaa työvoimaa ulkomailta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva