Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

2.8.2013 - Alkoholilait kaipaavat uudistusta

Pienoisen myrskyn viinilasissa synnytti Porissa Sosiaali- ja terveysalan valvontaviraston Valviran ilmoitus, ettei Porin jazzfestivaalien ulkoilmakonserteissa Kirjurinluodossa saisi enää nauttia omia alkoholijuomia.

Sen mukaan poliisin on jatkossa kiellettävä omien juomien tuonti konserttialueelle, kun Satakunnan poliisilaitos on tähän asti antanut siihen poikkeusluvan. Valviran mukaan Pori Jazzissa on koko ajan rikottu lakia.

Ilmoitus on saanut jonkin verran myönteistä hyväksyntää, mutta enemmän se on kuitenkin herättänyt ihmetystä ja paheksuntaa. Omien eväiden, myös alkoholijuomien, salliminen Kirjurinluodon jazzkonserteissa on ollut liki 50-vuotinen perinne, ja yleisö on nauttinut viininsä musiikin lomassa pääosin hillitysti johtuen keski-ikään painottuneesta yleisörakenteesta. Esimerkiksi järjestysongelmia ei ole juuri ollut, ja varsinaisia humalikkojakin yleisön joukossa on näkynyt vähän.

Nyt tämä perinne ollaan katkaisemassa. Pahimmissa arvioissa on jo ennustettu yleisömassojen kaikkoamista konserteista, mihin ainakaan festivaalijärjestäjät eivät kuitenkaan usko.

Omien juomien kieltäminen johtaisi todennäköisesti suurkonserteissa melkoisiin ongelmiin. Kun pääasia  on kuitenkin musiikin kuuntelu, ja viinin maistelu sen lomassa sittenkin sivujuonne, on sen nauttiminen omalta huovalta helppoa. Kun viiniä ja olutta kuitenkin halutaan juoda, johtanee kielto pitkiin jonoihin olutteltoissa ja kuuntelua häiritsevään liikkumiseen yleisön joukossa.

Yle Satakunnan haastattelema Valviran lakimies uskoi torstaina, että Porin kaltainen tilanne otetaan esiin, kun alkoholilainsäädäntöä lähiaikoina uudistetaan.

Uudistusta suomalainen alkoholipolitiikka ja -lainsäädäntö kaipaavatkin. Lupia myönnettäessä esimerkiksi olisi paikalliset olosuhteet otettava huomioon. Tilanne suuressa jazzkonsertissa on aivan toinen kuin nuorten suosimassa suuressa rockfestarissa.

Alkoholin terveydelliset haitat runsaasti käytettynä ovat kiistattomat, ja lainsäädännöllä kansalaisia tietysti pyritään varjelemaan viinan haitoilta. Liika holhoaminen ja varjelu ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Valitettavaa on, että alkoholipolitiikka on painottunut holhoamisen puolelle.

Laki vaatii muitakin uudistuksia kuin festarijuopotteluun liittyviä. Jokainen uusi ministeri yrittää vuorollaan uusia keinoja hillitä viinan kulutusta. Suomalaisten suhde alkoholiin on kuitenkin niin ongelmallinen, että jyrkät ehdotukset ”ammutaan” aina alas kansan keskuudessa.

Nyt pitäisikin löytää todella uusia keinoja haittojen vähentämiseen. Sellainen ei ole esimerkiksi keskioluen poistaminen ruokakaupoista.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva