Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.7.2013 - Hallituksella ei ole varaa olla elvyttämättä

Kokoomus on torjunut viimeksi elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren suulla Ylen haastattelussa sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton vaatimuksen elvytyksestä. Hänen mukaansa Suomella ei olisi varaa elvytykseen eikä siitä olisi edes apua Suomen ongelmiin. Vapaavuori nimitti vasemmiston elvytysvaatimuksia kohkaamiseksi.

Kokoomuksen suhtautuminen vakavalla mielellä esitettyihin hallituskumppaneiden elvytysvaatimuksiin tuntuu ylimieliseltä tilanteessa, jossa talouden tunnusluvut näyttävät miinusta. Kasvua näyttävät vain työttömyystilastot.

Vapaavuoren sanavalinnat voidaan toki laskea hänen omalle konnulleen. Silloinkin on huomioitava se, että Jan Vapaavuori on ainakin tässä vaiheessa varteenotettavin seuraaja puheenjohtaja Jyrki Kataiselle, mikäli hän päättäisi luopua puolueensa ykköspaikalta. Vapaavuoren johdolla kokoomus todennäköisesti menisikin entistä oikeammalle.

Ylimielisyyden sijaan nyt pitäisi pikemminkin kysyä, onko hallituksella varaa olla elvyttämättä? Oikean vastauksen pitäisi kuulua, että ei ole. Nykytilanteessa tuskin auttaisi edes pieni täsmäelvytys, vaan tarvitaan todellista elvytystä vaikka velkarahalla.

Suomessa oli kesäkuun lopussa noin 301 700 työtöntä työnhakijaa. Se on 42 700 enemmän kuin vuotta aikaisemmin, ja toukokuusta työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi 32 700:lla.

Satakunnassa oli kesäkuun lopussa 12 000 työtöntä, mikä on 1 400 enemmän kuin vuosi sitten. Luvut ovat hälyttäviä.
Työministeri Lauri Ihalainen (sd) vaatikin aivan oikein, että hallituksen on koottava työllisyys- ja elvytyspaketti, jolla työttömyys voidaan kääntää laskuun. Lisäbudjetin yhteydessä on löydettävä hänen mukaansa nopeita toimia, joilla työllisyysastetta voidaan nostaa.

Esimerkkeinä Ihalainen mainitsi, että valtio voisi suunnata lisärahaa homekoulujen sekä tie- ja raideverkoston kunnostamiseen sekä kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiseen. Nämä ovat esimerkkejä, joihin olisi joka tapauksessa saatava lisärahaa. Toteuttamalla ne elvytyshankkeina lyötäisiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Elvytyksellä tuettaisiin myös kotimarkkinoita, jotka tällä hetkellä pitävät talouden rattaita edes jollakin tavoin käynnissä, koska vienti ei vedä.

Samaan hengenvetoon Ihalainen vetosi myös elinkeinoelämään, että se lähtisi nyt investoimaan ja lisäisi näin omalta osaltaan työllisyyttä. Ainakin osalla elinkeinoelämää tähän olisi varaakin. Vaikka useilla yrityksillä voitot ovat kieltämättä supistuneet, niin yritysten voitot saattavat olla edelleen kymmeniä miljoonia, jopa satoja.

Silloin kysytäänkin sitä, tuntevatko voittoa tavoittelevat osakkeenomistajat vastuunsa yhteiskunnan hyvinvoinnista?

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva