Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.7.2013 - Lomarahojen poisto ei ole ratkaisu

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus varoitteli Porin Suomi Areenassa, että yrityksistä katoaa nykymenolla työpaikkoja, ellei suomalaista kilpailukykyä saada nousemaan. Lääkkeeksi hän esitti, ettei yritysten tarvitse maksaa työntekijöilleen tekemättömästä työstä. Hän vaatikin lomarahojen ja teollisuuden pekkaspäivien poistamista. Sillä tavalla voitaisiin hänen mukaansa nostaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä.

Järventauksen esitys tuntuu varsin oudolta, sillä todellisuudessa se merkitsisi huomattavaa palkanalennusta työntekijöiltä.
Kun työmarkkinaosapuolet, joihin ei Suomen Yrittäjät toiveistaan huolimatta kuulu, ovat työnantajien EK:ta myöden lähteneet siitä, ettei nimellispalkkoja alenneta, kuulostaa Järventauksen esitys lähinnä sooloilulta.

Toisaalta viestit kentältä kertovat, että monissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä isännät pitävät lomarahoja ja pekkasia suurena rasitteena, joten Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja ei ole ajatuksineen yksin.

Siitä huolimatta hänen esityksensä ammuttiin tuoreeltaan Porissa alas. Jyrkimmin siihen suhtautui SAK:n johtaja Matti Tukiainen, jonka mukaan se olisi myrkkyä Suomen taloudelle (MTV3). Hän laski, että se merkitsisi 2 000 euroa kuukaudessa ansaitsevalle työntekijälle noin 100 euron vähennystä kuukaudessa vuositasolla.

Myös EK:n johdossa ei ole lämmetty asialle. Työantajaleirissäkin katsotaan, että työntekijä on lomarahansa ansainnut.
Tällä hetkellä Suomen vienti on vaikeuksissa, ja talous pyörii paljolti juuri kotimaisen kysynnän turvin. Tällöin palkkojen alennus heikentäisi entisestään myös kotimarkkinoita, ja yritykset olisivat vielä suuremmissa vaikeuksissa.

Suomen kilpailukyvyn kannalta ei lomarahoilla ole merkitystä, sillä useimmissa Euroopan maissa meidän lomarahaamme vastaava 13. kuun palkka on jopa suurempi kuin meillä. On muistettava, että Suomessa useilla aloilla lomarahaa on pienennetty työehtosopimuksilla esimerkiksi puoleen.

Paras vaihtoehto Suomen taloudelle olisikin nyt saada maltillinen palkkaratkaisu mieluiten niin, että siinä olisi mukana mahdollisimman moni ala. Varsinaisen tulopolitiikan aika ilmeisesti on ohi, mutta Suomi Areenassa löytyi merkkejä siitä, että liittokohtaisia sopimuksia tiukasti ajanut EK voisi olla vielä valmis tunnustelemaan jonkinlaisen keskitetyn palkkamallin löytymistä. Palkansaajapuolellahan siihen valmiudet ovat olemassa.

Silloin ehkä myös valtiovalta voisi vielä kerran tulla omine välineineen mukaan talkoisiin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva