Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.6.2013 - Juhannusta voi juhlia toisinkin

Keskikesän juhla mittumaari on taas käsillä. Vaikka juhannus onkin sijoitettu lyhyehköksi jaksoksi viikonloppuun, siihen liittyy kuitenkin runsaasti latautuneita odotuksia. Sään pitää olla kaunis, juhannus on ehdottomasti vietettävä veden äärellä, luonnon rauhassa ja hyvässä seurassa.

Samoin kuin joulu myös juhannus on monelle kova paikka, kun ei voi täyttää odotuksia sen viettämisen suhteen. Silti yksin vietetty juhannus, juhannus kaupungissa ja kuivalla maalla voivat olla rattoisia ja rauhoittavia. Ja se perinteinen juhannus kaikkea muuta kuin onnistunut. Kauniin sään tiedetään lisäävän hukkumisia, ja poliisin mukaan onnistuneen juhannuksen kolme pahinta uhkaa ovat viina, viina ja viina.

Alkoholi on lähes aina osallisena suomalaisten hukkumisissa ja tappeluissa ja tapaturmissa. Viime vuoden juhannuksena hukkui kymmenen suomalaista, heistä miehiä oli seitsemän ja naisia kolme. Vuonna 2011 hukkuneita oli vain kaksi, mutta sitä edellisenä myös kymmenen. Kaamein piikki osui vuoteen 1999, jolloin juhannuksena hukkui 20 suomalaista. Juhannus oli tuolloin hyvin helteinen. Lämmintä on ennustettu tällekin juhannukselle. Voi meitä.

Hyvä ruoka ja juoma kuuluvat juhannukseen, mutta kohtuus kaikessa. Kohtuus ei vain tunnu suomalaisilta luontuvan, varsinkaan juomisen suhteen. Kun lasketaan alkoholista koituneita haittoja, vuositason saldoon, lähes miljardiin euroon, on lisättävä mukaan myös juhannuksena aikaansaadut vahingot. On hyvä muistaa, että vaikka muuten joisi kohtuullisesti, alkoholin suuret kertamäärät vaikuttavat hermostoon ja aivoihin. Puhutaan aivojen ”liukenemisesta”, mikä kertookin paljon.

Niin viinan juomisen kuin muunkin juhannuksen juhlinnan suhteen meitä suomalaisia yritetään kohottaa monenlaisella valistuksella. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa, että ”matka on jo osa juhannuksen viettoa, joten nauti myös siitä”.

Matkan suunnitteluun kannattaa panostaa, oli kysymyksessä sitten auto- tai venematka. ”Huolehdi hyvissä ajoin, että niin kulkuväline kuin kuljettajakin ovat matkakunnossa” Trafi neuvoo.

Turvallisen matkan edellytyksenä on, että matkan tekemiseen on varattu riittävästi aikaa. Kiire ja stressi on siis syytä jättää kotiin. Alkoholi ja väsymys yhdessä ovat isoja riskejä niin maalla kuin vesillä.

Pakkojuhlinta on suomalaisille tyypillistä, myös juhannuksena. Entä jos valitsisi vaihtoehtoisen juhannuksen vieton, aivan vapaaehtoisesti? Ei lähtisikään pitkälle ja rasittavalle mökkimatkalle, jättäisikin juhannusviinat ostamatta?

Voisi ajatella, että juhannus on mielentila, vähän kuin elämä, että tärkeintä ei ole päämäärä, vaan itse matka, joka on tässä ja nyt.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva