Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.6.2013 - Korpilammen hengellä olisi taas kysyntää

Taantuman runtelemassa Suomessa kuten koko Euroopassa palikat ovat pahasti sekaisin, mikä näkyy meillä erityisesti työmarkkinaosapuolten välisinä ristiriitoina, joita ei hallituskaan ole saanut yrityksistään huolimatta soviteltua.

Konkurssien määrä on kasvussa, samoin työttömyys. Samaan aikaan suuromistajat kahmivat edelleen voittojaan, palkansaajien ostovoima kapenee ja köyhät köyhtyvät. Tuoreiden ennusteiden mukaan Suomi sukeltaisi loppuvuonna vielä tästäkin syvemmälle.
Valtiovarainministeri, SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on kertonut tuovansa syksyllä aiennetun lisäbudjetin, jolla jatkettaisiin niitä vakautta hakevia toimia, joita jo kevään lisäbudjetissa tuotiin esiin. Vaikka elvytys on sanana tuomittu joidenkin tahojen toimesta pannaan, on Urpilaisen listalla kuitenkin mm. rakentamiseen ja liikenteeseen suunnattuja panostuksia, joilla olisi työllisyyttä parantava ja taloutta elvyttävä vaikutus.

Helsingin Sanomien haastattelussa (12.6.) Jutta Urpilainen esitti erityisen työllisyyssopimuksen tekemistä elokuun budjettiriihen yhteydessä. Sopimuksessa työmarkkinaosapuolet sitoutuisivat maltilliseen palkkaratkaisuun, yritykset työllistämiseen ja hallitus elvyttämiseen. Sen sijaan lisäleikkaukset Urpilainen on torjunut aiemmin.

Palkansaajien keskusjärjestöt ilmoittivat jo valmiuttaan työllisyyssopimukseen, mutta liittokohtaisia palkkaratkaisuja ajanut elinkeinoelämä suhtautuu edelleen ainakin toistaiseksi sopimukseen nihkeästi.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) jatkoi Urpilaisen esitystä kutsumalla oppositiopuolueet hallituspuolueiden kanssa osaksi laajaa keskustelutilaisuutta, jossa poliitikot, työmarkkinajärjestöt ja talouselämä yhdessä etsisivät ratkaisuja talouden syöksykierteen oikaisemiseen.

Nyt näyttäisikin niin sanotulla Korpilammen hengellä olevan taas kysyntää.

Termi on peräisin vuodelta 1977, jolloin silloinen pääministeri Kalevi Sorsa (sd) kutsui puolueiden, etujärjestöjen ja talouselämän eliitin Espoon Korpilammelle yhteiseen seminaariin. Tavoitteena oli koota osapuolet tukemaan hallituksen elvytyspakettia, jolla oli tarkoitus pelastaa Suomi 1970-luvun puolivälin jälkeisestä taantumasta.

Korpilammin seminaari onnistuikin, ja siitä alkoi koko yhteiskuntaan ulottunut konsensus, jolla maata rakennettiin aina 1990-luvun lamaan saakka. 1970-luvun puoliväli muutti Suomea mm. niin, että alkoi teollisuuden rakennemuutos, joka kaatoi savupiipputeollisuuden ensimmäisten joukossa Porista.

Lopullisesti 2007 tulopolitiikan päättymiseen katkennut konsensus olisi todellakin saatava jälleen voimaan. Suomi voidaan nostaa tästä vain yhteistyöllä.  Siihen tarvitaan kaikkia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva