Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.6.2013 - Toimihenkilökentässä yhä useampi on sosialidemokraatti

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattijärjestö Tehy sai uudeksi puheenjohtajakseen porilaisen sosialidemokraatin Rauno Vesivalon, joka valittiin tehtäväänsä selvällä, noin 85 prosentin äänienemmistöllä Tehyn liittokokouksessa keskiviikkona.

Vesivalon valintaa tukivat sosialidemokraattien lisäksi kokoomuksen ja keskustan edustajat. Liittokokousta edeltävissä Tehyn vaaleissa demarit kasvattivat kannatustaan, kun taas kokoomuksen ja keskustan vaaliliitot menettivät paikkoja neljän vuoden takaiseen verrattuna.

Se, että uudeksi puheenjohtajaksi liittoa 16 vuotta johtaneen kokoomuslaisen ja niin ikään Porista olevan Jaana Laitinen-Pesolan tilalle valittiin Vesivalo, oli suoraa seurausta liittokokousvaalien tuloksesta. Mutta toki siihen varmasti vaikuttivat puheenjohtajaehdokkaiden kokemus ja muut ominaisuudet.

Vesivalo oli edelliset neljä vuotta Tehyn päätoiminen varapuheenjohtaja, ja sitä ennen hän johti liittovaltuustoa. Kokemusta siis on. Joissakin piireissä on ihmetelty, miksi naisvaltaisen liiton johtoon valittiin mies. Liittojohtajuuden pitämistä sukupuolikysymyksenä voidaan nyky-Suomessa pitää kuitenkin vanhanaikaisena.

Sosialidemokraatin valinta toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK:n suurimman jäsenliiton johtoon on osoitus siitä, että toimihenkilökentässäkin yhä useampi palkansaaja on sosialidemokraatti.

Esimerkiksi STTK:n vahvimpien liittojen, 160 000-jäsenisen Tehyn, 130 000-jäsenien Pron ja 60 000-jäseninen valtion virkamiehiä edustavan Pardian johdossa on sosialidemokraatti. Prota johtaa Antti Rinne ja Pardiaa Antti Palola, jota povataan myös STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään (sd) seuraajaksi. Toimihenkilökentässä toimii myös paljon muita demarivaikuttajia.

Samaan aikaan kun SDP:ssä murehditaan sitä, että perussuomalaiset ovat vieneet demarien kannatusta SAK:laisessa duunarikentässä, kysytään toimihenkilöiden puolella sitä, onko SDP tehnyt riittävästi toimihenkilöiden aseman puolustamiseksi.
Rauno Vesivalo toteaakin lehtemme haastattelussa, että puolueen kannattaa ottaa koppi tässä asiassa, eli panostaa entistä enemmän toimihenkilökenttään.

On selvää, että toimihenkilöiden ja työntekijöiden välinen raja on vähitellen hämärtymässä. Toimihenkilön palkka on usein pienempi kuin perinteisen duunarin, ja molemmat ryhmät ovat työmarkkinoilla suuressa puristuksessa. SDP onkin parhaillaan melkoisessa ristivedossa, kun se yrittää politiikassaan huomioida koko palkansaajakenttää.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva