Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

31.5.2013 - Porin seutukunnassa järki alkaa voittaa

Porin kaupunginhallituksen tällä viikolla tekemä esitys yhteisen ja vapaaehtoisen kuntajakoselvityksen tekemisestä Porin seutukunnan kunnissa eli Karhukunnissa on tervetullut nytkähdys kohti alueen kuntien tiiviimpää yhteistyötä ja ehkäpä kuntaliitoksiakin.

Porin kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle, että Pori ehdottaisi Harjavallan ja Ulvilan kaupungeille sekä Luvian, Nakkilan, Merikarvian, Pomarkun ja Siikaisten kunnille yhteisen kuntajakoselvityksen tekemistä ulkopuolisen selvityshenkilön avulla. Mukaan kelpuutettaisiin myös muita kuntia, jotka katsovat kuuluvansa Porin kaupunkiseutuun. Tällä tarkoitetaan ainakin Lavian kuntaa.

Lopullisen esityksen selvityksen tekemisestä hyväksyy vielä Porin valtuusto runsaan viikon kuluttua, ja Porin päättäjien uskotaan olevan asiasta yksimielisiä.

Se, miten muissa kunnissa ehdotukseen suhtaudutaan, selviää kesähelteiden aikana, sillä Pori odottaa vastauksia viimeistään 15. elokuuta.

Ehdotus kuntajakoselvityksestä on nimellisesti Porin kaupunginjohtajan Aino-Maija Luukkosen, mutta asiaa on pohjustettu kuntajohtajien yhteisessä Karhukunta-neuvostossa, josta se on lähtenyt yksimielisenä. Näin ollen hyvä pohja asian käsittelylle pikaisessa aikataulussa on olemassa.

Kokonaan toinen asia tässä vaiheessa on vielä se, johtaako selvitys yhtään pidemmälle eli suurkunnan muodostamiseen Porin seudulle.
Muistissa ovat kitkerä taistelu Kokemäenjokilaakson nauhakaupungista, jossa olivat mukana Harjavalta, Kokemäki ja Nakkila sekä osa Ulvilan kaupungin päättäjiä, sekä mm. Luvian kunnan taannoinen kärhämä Porin kanssa perusturvasta.

Epäluulo Poria kohtaan on ollut naapureissa suurta. Mutta kun nyt kuntajohtajat ovat hankkeessa yksimielisesti mukana, antaa se pientä toivoa siitä, että järki alkaisi voittaa ja eripura hävitä.

Ulvilassa sosialidemokraatit ovat jo vuosia olleet halukkaita kuntaliitokseen Porin kanssa, ja nyt näyttää siltä, että myös kokoomuksessa sekä muissa puolueissa ollaan lähennytty Poria. Myös sissipäällikön asemaan itsensä nostanut Luvian kunnanjohtaja Kari Ojalahti näyttää piilottaneen sotakirveensä.

Kuntajakoselvityksen valmistelussa on jo menty niin pitkälle, että selvitysmieheksi on kutsuttu Jarmo Asikainen, joka teki myös Porin ja Noormarkun välisen kuntaliitosselvityksen muutama vuosi sitten.

Mutta ennen kuin Asikainen voi aloittaa työnsä, niin edessä on vielä monta neuvonpitoa. Myönteistä on kuitenkin se, että henki Karhukunnissa on nyt myönteisempi kuin pitkään aikaan.

Samanlaista henkeä voisi odottaa myös muualle Satakuntaan. Esimeikiksi Rauman ympäristökunnissa ja kaakossa pakka on vielä sekaisin, ja Pohjois-Satakunnassa vallitsee puoliksi pohjalainen itsellinen meno, johon kuuluu toisten kyräily.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva