Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.4.2013 - Kova kilpailu painaa painoalaa

Porilaisen lehtipainon Allatum Oy:n hakeutuminen tällä viikolla konkurssiin on oiva esimerkki graafisen teollisuuden kiihtyvästä murroksesta. Painokone jauhaa kovalla vauhdilla, mutta alan kilpailu on äärimmäisen kovaa, ja yritykset joutuvat ottamaan painotöitä liian alhaiseen hintaan, mikä syö kannattavuutta.

Painoalalla on Suomessa ylikapasiteettia, ja ala keskittyy yhä harvempien omistukseen. Lähinnä vain suurimmat ovat kannattavia, eivätkä aina nekään. Lisäksi osa painotöistä on valunut Suomen rajojen ulkopuolelle ns. halpamaihin, joita graafisella alalla ovat mm. Viro, Puola ja Kaukoidän maat.

Eivätkä vaikeudet rajoitu painotaloihin, vaan myös etenkin sanomalehtiä kustantavat yritykset ovat kovilla. Satakunnassakin lähes jokainen tilattava lehti on joutunut saneeraamaan toimintojaan, viimeksi porilainen Satakunnan Kansa ja raumalainen Länsi-Suomi. Myös valtakunnan suurimmissa lehtitaloissa yt-neuvottelut ovat olleet arkea.

Koko graafinen ala on saneerannut viime vuosina runsaasti työvoimaana ulos. Osa saneerauksista on tosin johtunut siitä, että omistajat eivät ole olleet tyytyväisiä saamiinsa osinkoihin, vaikka isot lehtitalot ovat olleet edelleen selvästi voitollisia. Suuri tekijä alan murrokseen on ollut kuitenkin myös sähköisen viestinnän kasva rooli ja erityisesti nuorempia ikäpolvien mieltymys sähköisen mediaan.

Kenelläkään alalla toimivalla ei pitäisi olla syytä ilakoida toisen turmiolla. Mutta tällaistakin valitettavasti tapahtuu.
Esimerkiksi kun Satakunnan Kansa uutisoi torstaina (18.4.) Allatum Oy:n konkurssista, niin lehti teki sen varsin kyseenalaisella tavalla nostamalla kärkeen sen, että Uudelta Ajalta meni paino alta. Samalla SK antoi ymmärtää, että lehti joutuu tämän takia suuriin vaikeuksiin. SK:n mukaan Uusi Aika olisi myös Allatumin suurin asiakas. Vasta lopuksi SK kertoi, että parikymmentä ihmistä on menettämässä työpaikkansa.

Totta on ainoastaan se, että Uusi Aika joutunee jatkossa etsimään painopaikan jostakin muualta kuin Porin Mikkolasta.
Uusi Aika on ollut Allatumille varsin pieni asiakas, eikä painon vaihto ei ole Uudelle Ajalle ylivoimainen tehtävä, eikä se uhkaa tai vaikeuta lehtemme ilmestymistä millään tavalla.

Huomattavasti enemmän Uudelle Ajalle on ollut harmia siitä, että Alma Median omistaman Alma Manun eli tuttavallisemmin Satakunnan Kansan varhaisjakelu, jolta Uusi Aika ostaa oman varhaisjakelunsa Porin seudulla, on pitkään takkuillut, eivätkä kaikki tilaajat ole saaneet säännöllisesti lehteään.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva