Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.3.2013 - Yritysten vuoro näyttää yhteiskuntavastuutaan

Hallituksen viimeviikkoisen kehysriihen merkittävin päätös oli yritysverotuksen roima kevennys, kun yhteisveroon päätettiin tehdä 4,5 prosenttiyksikön alennus. Näin veronmaksajat tukevat yrityksiä lähes miljardilla eurolla.

Yhteisöveron alennus oli yritysten vaatimuslistalla, ja perusteena käytettiin sitä, että veronalennuksen avulla yritykset voivat taas lisätä työvoimaansa ja investointeja, ja antaa näin myönteisen sykäyksen Suomen taloudelle.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen kutsui yhteisöveron alennusta Porin vierailullaan positiiviseksi sysäykseksi sille, että talouden sydän saadaan taas pumppaamaan kasvua ja työpaikkoja.

Heti kehysriihen jälkeen SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainenkin oli vakuuttunut sitä, että ratkaisulla on myönteinen vaikutus työllisyyteen.

Hallituksen ratkaisu oli kuitenkin kädenojennus työnantajien EK:lle. Vaikka alunperin palkansaajapuolikin uskoi, että yritysverotuksen alennus parantaisi työllisyystilannetta, niin ay-liikkeessä on nyt löytynyt päätöksestä myös arvosteltavaa.
Työväenliikkeen selkäytimessä on pelko siitä, ettei veronalennus kanavoituisikaan yrityksissä työpaikkoihin, vaan se valuisi omistajien osinkoihin. Arvostelua on herättänyt myös se, että alennuksen rahoitukseen joudutaan käyttämään kulutusverojen korotusta, mikä on poissa palkansaajien kukkarosta.

Esimerkiksi SAK:n viesti on, että näin massiivinen yhteisöveron alennus ei ole perusteltu, kun se vielä rahoitetaan osin palkansaajien kukkarosta. Samoilla linjoilla on STTK.

Jatkossa onkin yritysten vuoro osoittaa yhteiskuntavastuutaan ja lunastettava lupauksensa uusien työpaikkojen luomisesta.
Yrittäjäjärjestöjen puheenvuorot ovat olleet kuitenkin huolestuttavia, sillä niiden johtajat eivät pidä hallituksen vastaantuloa vielä riittävänä. Sen lisäksi yrittäjät vaativat työllisyyttä tukevaa palkkalinjaa.

Palkansaajat ovat syytä ihmeissään. Eikö mikään riitä? Työnantajapuoli itse katkaisi viime viikolla työmarkkinaneuvottelut, joissa palkansaajapuoli olisi ollut valmis maltillisiin palkankorotuksiin. Sen seurauksena syksyllä lienevät edessä liittokohtaiset neuvottelut, joissa ei ole yleensä päästi keskitettyä pienempiin palkankorotuksiin.

Lisää työpaikkoja kuitenkin tarvitaan. Satakunnassakin on vuoden kuluessa menetetty yli 1 350 työpaikkaa, ja työttömyysaste on taas noussut 12,1 prosenttiin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva