Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.3.2013 - Hallituksen onnistui huolehtia myös oikeudenmukaisuudesta

Hallituksen torstaina käyty puolivälin kehysriihi oli anniltaan myönteisempi kuin pahimmissa odotuksissa pelättiin etenkin sen jälkeen, kun työmarkkinajärjestöt eivät ennen riihtä päässeet sopuun keskitetystä palkkaratkaisusta.

Hallitus joutui päättämään nettona 600 miljoonan euron sopeuttamistoimista, josta puolet on säästöjä ja puolet veronkorotuksia. Säästöjä kuten myös veronkorotuksia voidaan kuitenkin pitää oikeansuuntaisina, oikeudenmukaisuutta ylläpitävinä.

Paljolti SDP:n vaikutuksesta hallitus ei loppukautenaan ole esimerkiksi leikkaamassa sosiaaliturvaa, vaan päin vastoin mm. asumistukeen on luvassa korotus, ja aivan pienituloisimmille luvataan verokevennyksiä.

Toisaalta moni joutuu myös maksumieheksi kulutusverojen korotusten myötä, kun viina-, tupakka- ja makeisveroa sekä energiaverotusta kiristetään. Arvonlisäveroon ei sen sijaan kosketa.

Vaikka tuloverotusta ei nyt kiristetä, kiristyy verotus kuitenkin käytännössä useimpien palkansaajien osalta, koska veroasteikkoihin ei tehdä inflaatiotarkistuksia, jotka perinteisesti ovat hieman keventäneet asteikkoja.

Ennen kehysriihtä keskusteltiin eniten yritysverotuksesta, jonka keventämistä elinkeinoelämä on vaatinut, ja jota ay-liikekään ei ole tyystin torjunut. Se, että yhteisöveroa päätettiin nyt alentaa nykyisestä 24,5 prosentista 20:een, alle Ruotsin tason, oli lopulta riihen suurin yllätys. Sen myötä yritykset saavat melkoisen veroedun, jonka täytyy näkyä jatkossa työllisyyden parantumisena. Sitä on hallitus peräänkuuluttanut, ja samaa on elinkeinoelämä luvannut. Myös ay-liike tuntuu uskovan sen vahvistavan työllisyyttä. Yrityksillä on nyt lupausten lunastamisen paikka.

Yrittäjien täyspottia himmentää se, että samaan aikaan osinkoverotusta kiristetään niin, että kaikki osingot joutuvat nyt verolle. Lisäksi pääomaverotus kiristyy 32 prosenttiin jo 40 000 euron pääomatuloilla. Erityisesti demarien vaatima oikeudenmukaisuus toteutuu tälläkin tavoin.

Säästöjä hallitus on etsinyt mm. kehitysyhteistyömenoista, yritystuista, puolustusvoimista ja joiltakin muilta hallinnonaloilta. Lisäksi nipistetään sairasvakuutuskorvauksista sekä kelakorvauksista. Nämä lienevät kipeimmät säästöt.

Säästöillä on tehty tilaa mm. sille, että jo sovitut liikennehankkeet toteutetaan aiempien päätösten mukaisesti. Näin esimerkiksi valtatie 8:n perusparannus Porin ja Turun välillä sekä Rauman uusi meriväylä ovat edelleen valtion väylälistalla.
Olisi voinut käydä huonomminkin.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva