Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.3.2013 - Palkansaajien ostovoimaa ei pidä jättää verohelpotusten varaan

Työmarkkinajärjestöt eivät ainakaan vielä torstaina päässeet yksimielisyyteen siitä, voidaanko niiden välillä aloittaa varsinaiset neuvottelut keskistetystä palkkaratkaisusta. Menossa on ollut tunnusteluvaihe, joka jatkuu perjantaina. Niiden perusteella selviää se, pystyvätkö järjestöt aloittamaan lähipäivinä neuvottelut keskitetystä ratkaisusta, vai siirrytäänkö syksyyn ja liittokohtaisiin neuvotteluihin.

Työnantajien EK on vaatinut palkankorotuksiin nollalinjaa, josta kannat ovat tosin hieman pehmenneet. Torstaina EK:n puolelta neuvotteluja vetävät Jyri Häkämies vaati hallitukselta täsmällisiä kannanottoja vastaantulostaan. Erityisestä EK:ta kiinnostaa hallituksen veroratkaisut kuten yhteisvero.

Työntekijäpuolella puolestaan odotetaan, että ensin pitää ratkaista palkankorotukset, ja vasta sitten voidaan puhua muista toimista.
Hallituksen puolella sekä pääministeri Jyrki Katainen (kok) että valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) ovat todenneet, että hallitus on valmis vastaantuloihin, mutta he ovat toivoneet, että työmarkkinajärjestöt pääsisivät edes jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen siihen mennessä, kun hallitus aloittaa ensi keskiviikkona kehysriihensä.

Katsoo asiaa miltä kantilta tahansa, niin osapuolet ovat vielä melkoisessa pattitilanteessa. Kaikki odottavat jotakin toisilta, eikä varsinaisiin neuvotteluihin päästä.

Kolmessa palkansaajajärjestössä ollaan yhtä mieltä siitä, että palkansaajat eivät voi tyytyä nollaratkaisuun, joka käytännössä merkitsee reaalipalkkojen alentumista. Selvää on myös se, että tuloveroalennusten tie palkansaajien ostovoiman takaajana on käyty loppuun. Se johtaisi muiden verojen korotuksiin, ja hallituksen taholta on jo muutenkin väläytelty jälleen myös arvonlisäveron korottamista, jos päädytään vaikkapa vain yrityksiä koskevan yhteisöveron alentamiseen.

Yhteisöveroratkaisu tuleekin olemaan yksi hallituksen kehysriihen pääasioista. Urpilainen on todennut sen todennut.
Urpilainen totesi myös viime viikonvaihteessa SDP:n puoluevaltuustossa, että Suomi tarvitsee työllisyyttä tukevaa työmarkkinaratkaisua. Sen saatuaan hallitus voisi tehdä talouskasvua tukevia ratkaisuja, jotka puolestaan tukisivat työllisyyden kasvua.

Urpilaisen mukaan suuria leikkauksia julkisiin menoihin ei voida enää tehdä, ja hänen lääkkeensä on säästöistä ja veronkorotuksista muodostuva paketti.

Palkansaajille on siis tiedossa lisämenoja. Vastapainokseen tarvitaan nyt maltillisia palkankorotuksia. Yrityksillä pitäisi olla niihin varaa etenkin, jos yhteisöveroa vastaavasti kevennetään.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva