Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.3.2013 - Porin seudun jakolinjat eivät lupaile laajaa kuntaliitosta

Kuntien valtuustot antavat näinä aikoina lausuntojaan valtiovarainministeriölle kuntarakenneuudistuksesta, ja lausuntojen tähänastiset käsittelyt enteilevät sitä, etteivät halut laajoihin kuntaliitoksiin ole lisääntyneet juuri lainkaan viime syksystä.

Esimerkiksi Porin seudulla jakolinjat ovat jokseenkin samanlaiset, kuin alueella on totuttu tähänkin asti.
Vaikka kunnat antavat tässä vaiheessa lausuntojaan vain siitä, minkä kuntien kansa ne haluavat tehdä kuntarakenneselvityksiä, eikä niiden tarvitse merkitä vielä kuntaliitoksia, niin näyttää selvästä, ettei Porin seudulla ole suuria intohimoja perustaa Porin ympärille muodostettavaa suurkuntaa.

Porin kaupunginvaltuusto ilmaisi tahtonsa jo viime maanantaina, ja se on valmis kahteen vaihtoehtoiseen selvitysalueeseen. Suppeampi alue muodostaisi kuuden kunnan nauhan Merikarvialta Harjavaltaan, ja laajempaan selvitysalueeseen kuuluisivat niiden lisäksi etelässä Kokemäki ja pohjoisessa Pomarkku ja Siikainen.

Molemmat selvitysalueet ovat Porin mielestä mahdollisia, mutta lausunnossaan Pori huomauttaa myös, että liian laajat alueet ovat maantieteellisesti ja toiminnallisesti vaikeasti hallittavissa.

Rivien välistä voi aistia, että Porille mieluisin selvitysalue olisi kuuden kunnan nauha, johon Porin lisäksi kuuluisivat pohjoisessa Merikarvia ja etelässä Luvia, Ulvila, Nakkila sekä Harjavalta. Porissa olisi todennäköisesti valmiutta viedä selvitys kuntaliitokseen saakka.

Kuuden kunnan selvitysalueella on monta perustetta, joista työssäkäynti ja monet yhteiset toiminnot ovat merkittävimmät. Lisäksi valtatie 2:n varret Porista Harjavaltaan muodostavat käytännössä yhtenäisen taajaman.

Alueen useat kunnat näyttävät kuitenkin olevan toista mieltä kuin Pori. Ulvilassa lausunto voi vielä ensi maanantaina kääntyä myönteisemmäksi Porille, mutta tässä vaiheessa päättäjien enemmistö haraa vielä vastaan. Porin kanssa neuvottelisi suurista ryhmistä riemumiellä vain SDP, ja muista ryhmistä vain osia.

Harjavalta on jo aiemmin antanut Porin kosinnalle rukkasia, ja se haluaisi nytkin tehdä liitosselvityksen Kokemäen sekä Nakkilan kanssa. Nakkilassakin enemmistö on tällä kannalla vastoin kunnanjohtajan esitystä. Luvia on riitaantunut Porin kanssa, ja vain Merikarvia on selvästi myötämielisin Porille.

Vaikka maan hallituksessa kokoomus olisikin valmis pakkoliitoksiin, niin SDP pitää huolen siitä, ettei liitospakkoa tule. Kuntien ei pidä tulkita vapaaehtoisuutta kuitenkaan niin, että ne haluavat säilyä itsenäisinä vaikka hammasta purren. Tärkeintä olisi kuitenkin pitää huolta siitä, että kuntalaisille pystytään tarjoamaan laadukkaat palvelut.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva