Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.2.2013 - Osa-aikatyön käytölle tulisi asettaa rajat

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama osa-aikatyön sääntelyä pohtinut työryhmä jätti viime viikolla loppuraporttinsa, jonka mukaan sääntelyyn ei tarvita lainsäädännöllisiä toimia.

Työministeri Lauri Ihalaisen asettama työryhmä ei esitä muutoksia lainsäädäntöön. Nykyisessä lainsäädännössä osa-aikaisen työntekijän asemaa turvaa työnantajan velvoite tarjota työntekijöille lisätyötä, jos työtehtävät ovat näille soveltuvia. Työryhmä korostaa, että työntekijöitä on kohdeltava tasapuolisesti ja syrjimättömästi lisätyötä tarjottaessa.

Työntekijäpuolella, erityisesti SAK:ssa ja Palvelualojen ammattiliitto PAMissa oltiin pettyneitä loppuraporttiin. Niiden mielestä nykytilannetta ei saada korjatuksi ja osa-aikatyötä tekevän asemaa parannetuksi ilman lakimuutoksia.

Monille työntekijöille osa-aikatyö on myönteinen mahdollisuus, joka tarjoaa väylän työmarkkinoille. Tämän ovat todenneet niin työryhmä kuin palkansaajajärjestöt.

Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan noin 14 prosenttia Suomen työllisistä tekee osa-aikatyötä, eli kymmenet tuhannet palkansaajat. Eniten osa-aikatyötä tehdään kaupan alalla ja muilla palvelualoilla. Sitä suosivat erityisesti suuret kaupan yritykset, joiden työntekijöistä jopa 80 prosenttia saattaa olla osa-aikaisia. Tästä on näyttöä Satakunnassakin. Suurten kauppojen palkkaamat uudet työntekijät ovat lähes aina osa-aikaisia.

Melkoinen osa heistä tekee osa-aikatyötä pakosta, koska muuta työtä ei ole saatavissa. PAMin arvion mukaan palvelualoilla tekee osa-aikatyötä vasten tahtoaan yli 30 000 ihmistä, pääosin naista. Tällöin mukana on yleensä aina toimeentulo-ongelma, kun osa-aikainen myyjä tienaa bruttona keskimäärin 1 200 euroa kuukaudessa. Niinpä yhteiskunta joutuu tukemaan heidän toimeentuloaan muilla keinoin.

Työryhmäkin on todennut, että tällaisten työntekijöiden kohdalla pitäisi pyrkiä lähelle täysiä työtunteja ja osa-aikatyön periaatteita tulisi käsitellä työpaikoilla avoimesti.

Näyttää kuitenkin siltä, etteivät työnantajat ole tähän erityisen halukkaita vapaaehtoista tietä. Niinpä lainsäädännöllä tulisi määrittää ne rajat, joiden puitteissa osa-aikatyötä voidaan teettää.

Epäkohtia on useita. Työnantaja voi antaa lisätunteja halunsa mukaan niin useita vuosia osa-aikatyötä tehneelle kuin täysin uudellekin työntekijälle. PAM haluaisi mm. sitä, että lailla määrättäisiin järjestys, jolla lisätyötä annetaan.

Raportti tulee kevään aikana vielä uuteen käsittelyyn ministeriössä. Toivottavaa on, että tällöin lainsäädännöllisetkin tarpeet otetaan vielä käsittelyyn.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva