Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.2.2013 - Ajaako EK työmarkkinaneuvottelut karille?

Palkansaajien keskusjärjestöt ovat SAK:n ja STTK:n johdolla syyttäneet työnantajien EK:ta siitä, että se olisi väkisin ajamassa maan hallituksen edellyttämiä työmarkkinaneuvotteluja karille.

Epäilys tuntuu äkkiseltään oudolta. Voiko vastuullisena itseään mainostama työnantajien etujärjestö olla todella väkisin ajamassa Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeitä neuvotteluja kiville? Mutta kun seuraa EK:n johdon kannanottoja ja neuvottelujen etenemistä, niin palkansaajajärjestöjen johtopäätökseen pitänee yhtyä.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) ovat patistaneet työmarkkinajärjestöjä neuvottelemaan työurat ja työllisyyttä parantavat omat keinonsa valmiiksi jo kevään aikana, jotta hallitus voi omassa puoliväli- ja kehystarkastelussaan tehdä omia johtopäätöksiään.

Parhaillaan voimassa olevat raamisopimukset umpeutuvat joko ensi syksynä tai seuraavan vuoden alkukuukausina. joten suoranainen kiire ei neuvotteluilla vielä ole. Hallituksen hätäilyn kuitenkin ymmärtää, sillä jos työmarkkinaosapuolet pääsevät sopuun, voi hallitus tulla lupaustensa mukaan tulla mukaan omine porkkanoineen esimerkiksi kansalaisten ostovoiman turvaamiseksi. Yhtä lailla, jos sopimuksia ei nyt synny, hallitus on ilmoittanut tekevänsä siitäkin omat johtopäätöksensä.
Työmarkkinajärjestöt aloittivatkin tällä viikolla neuvottelut työurien pidentämisestä. Ne kuitenkin katkesivat yhteisymmärryksen puuttuessa. SAK:n ja STTK:n mielestä yhteistä tahtotilaa ei löytynyt.

Edelliseltä porvarihallitukselta erityiskohtelua saanut työnantajaleiri näyttää purnaavan nyt sateenkaarihallitusta vastaan. Siitä kielii mm. se, että Teknologiateollisuus ry:n johto ihmettelee pääministeri Kataisen juoksutusjärjestystä, kun tämä vaati työmarkkinajärjestöjä pohtimaan keinoja työllisyyteen ja työuriin.

SAK:n mukaan EK:n työurien pidentämiseen liittyvällä neuvottelulistalla olivat vain leikkaukset, työajan pidentäminen ilman ansiokompensaatiota ja eläkeiän nostaminen. Se ei ollut lainkaan valmis neuvottelemaan muun muassa vaajatyöllisten tai nuorten työllistämisestä.

STTK purki pettymystään toteamalla, että keskusteluyhteyden puute vaikuttaa myös tulevaan palkkaneuvottelukierrokseen.
Näkemykset ovat siis pahasti ristissä, ja kaiken takana on edelleen sopimatta oleva kiista koulutusvapaista.

EK:n kovan linjan puheenjohtaja Ilpo Kokkila sanoo järjestön Priima-lehdessä, että olisi sääli, jos Suomi ajautuisi samanlaisen kuilun partaalle kuin 1990-luvun lamassa.

Lopputulos saattaa kuitenkin olla Kokkilan pelkäämä, mutta silloin EK voi katsoa peiliin. Sopimusyhteiskuntaan kuuluu neuvotteleminen, ei sanelu, johon EK nyt pyrkii.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva