Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.2.2013 - Perhevapaiden uudet tuulet ovat tervetulleita

Työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen on tulossa uuteen tarkasteluun, kun mm. lasten kotihoidon tuen uudistamista selvittänyt työryhmä esittelee työnsä tuloksia tänään perjantaina.
Joidenkin tietojen mukaan kotihoidon tukeen oikeuttavaa aikaa oltaisiin lyhentämässä osana julkisen talouden tasapainottamiseksi tehtäviä säästöjä.
Nykyisin kotihoidontukea voidaan maksaa siihen saakka, kun lapsi on täyttänyt kolme vuotta. Tuki on 330 euroa kuukaudessa, ja sitä maksetaan perheille, jotka eivät vie lastaan kunnalliseen päivähoitoon. Kelan maksamaa tukea on saanut noin 120 000 perhettä. Lisäksi monet kunnat ovat maksaneet kuntalisää.
Kotihoidon tuella on kannattajat ja vastustajansa, ja esimerkiksi sosialidemokraatit ovat mieluummin kannattaneet kunnallisen päivähoidon kehittämistä kuin tuen maksamista kotiin. Tässäkin rintamalinjat ovat kuitenkin pehmenneet.
Ammattiyhdistysliike on puhunut jo pitkään sen puolesta, että työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista olisi kehitettävä laajemminkin tukia ja perhevapaita muokkaamalla. Kyse on paljolti miesten ja naisten välisen tasa-arvon lisäämisestä.
Nykyjärjestelmässä kotiin jää yleensä äiti, ja Suomea voidaankin kutsua tässä mielessä kotiäitiyhteiskunnaksi . Monissa Euroopan muissa järjestelmä on tasa-arvoisempi.
Korkeasti koulutettujen palkansaajien keskusjärjestö Akava toi tällä viikolla julki omat ehdotuksensa työelämän keittämiseksi.
Vaikka Akavan linjaus mahdollisuudesta sulkea ikääntyvien työntekijöiden ns. työttömyysputki on saanut aikaan muussa ay-liikkeessä kummastusta, ovat Akavan perhevapaa-ajatukset saaneet kiitosta. Mm. SDP:n varapuheenjohtaja Eero Vainio kiitteli avausta torstaina.
Akava esittää nyt mallia, jossa sekä äidille että isälle varataan yksi korvamerkitty kuuden kuukauden lapsenhoitojakso. Lisäksi vanhemmilla olisi yksi yhteinen kuuden kuukauden jakso, josta he voisivat päättää vapaasti. Yhteisellä jaksolla vanhemmat voisivat tehdä myös osa-aikatyötä.
Esitystä voidaan pitää rohkeana mutta hyvänä. Myös pienten lasten isille on annettava mahdollisuus olla pidempi yhtenäinen jakso lapsensa kanssa ilman, että perheen talous heikkenee siitä kohtuuttomasti. Tosiasiahan on, että usein isä on perheen suurempipalkkainen jäsen.
Toivottavasti kaikilta työmarkkinaosapuolilta ja poliittisilta päättäjiltä löytyy myös rohkeutta viedä asiaa eteenpäin. Kovassa yhteiskunnassa on suosittava välillä myös pehmeämpiä arvoja, kuten perhearvoja.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva