Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.2.2013 - Vaalirahasotkut on aika saada päätökseen

Vuoden 2007 eduskuntavaalien rahoitussotkuja koskeneessa oikeusprosessissa saatiin tällä viikolla merkittävä etappi, kun lähellä keskustaa olevan Nuorisosäätiön lahjusasiassa jaettiin tuomiota.

Tuomioista vakavin oli istuvan kansanedustajan Antti Kaikkosen saama viiden kuukauden ehdollinen vankeustuomio luottamusaseman väärinkäytöstä. Oikeus katsoi Kaikkosen jakaneen säätiön puheenjohtajana vaalirahaa keskustapoliitikoille, myös itselleen, yhteensä 90 000 euron edestä vastoin säätiön sääntöjä.

Tuomio on nostattanut keskustelun siitä, voiko Kaikkonen jatkaa eduskunnan jäsenenä tuomion saatua lainvoiman. Keskustan johdon mielestä voi, ja myös ainakin kokoomuksen ja SDP:n eduskuntaryhmissä ollaan varovaisesti samaa mieltä.

Kansan riveistä Kaikkosen erottamista on kuitenkin vaadittu, ja yksi kansanedustaja riittää nostamaan asian eduskunnan käsittelyyn. Eri asia sitten on, johtaisiko se Kaikkosen erottamiseen, sillä se edellyttää, että kaksi kolmasosaa edustajista kannattaa eroa.

Nuorisosäätiön kanssa samaan aikaan sakkotuomioita saivat myös demaritaustaisen Urheiluopistosäätiön hallituksen jäsenet, jotka oikeiden mukaan jakoivat vaalirahaa demaripoliitikoille vastoin säätiön sääntöjä.

Tapaukset eroavat toisistaan kuitenkin siinä, että kepun Nuorisosäätiö jakoi ainakin välillisesti Raha-automaattiyhdistykseltä saamiaan rahoja poliitikoille, kun Urheiluopistosäätiö jakoi omia rahojaan.

Oli niin tai näin, nyt annetut tuomiot olivat lopullinen niitti vanhalle ”maan tavalle” eli sille, että puoluetaustaiset säätiöt ovat jakaneet rahaa surutta omille poliitikoilleen. Tosin järjestelmä muuttui jo vuoden 2011 eduskuntavaaleihin mennessä vaalirahoitusta säätelevän lain tiukennuksien myötä. Rahoituksen pitäisi nyt kestää päivänvaloa.

Koko jupakka sai alkunsa vuonna 2008, jolloin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, euralainen kansanedustaja Timo Kalli ilmoitti, ettei hän julkista vaalirahoituslähteitään, koska silloinen laki ei sisältänyt sanktioista. Siitä alkoi lumivyöry, joka kaatui pahiten juuri keskustan niskaan.

Sotkun törkein osuus, eli Nova Groupin liikemiesten holtiton rahanjako erityisesti keskustapoliitikoille, on vielä kesken, kun liikemiesten sekä kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok) lahjusjuttuja käsitellään korkeimmissa oikeusasteissa. Kun ne on käsitelty ja lopulliset tuomiot on jaettu, saataneen vaalirahasotkuille viimein päätös.

Siihen onkin korkea aika. Seuraavaksi puolueiden ja poliitikkojen pitää osoittaa, että peli on rehellistä. Ainoastaan siten palautetaan kansalaisten usko politiikkaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva