Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.1.2013 - Yksityinen raha paikkaa sitä, mitä Porin päättäjät 80-luvulla möhlivät

Porissa tällä viikolla julkistettu suunnitelma uuden konsertti- ja tapahtumatalon rakentamisesta Kirjurinluotoon yksityisellä rahalla on tervetullut lisä Porin viime viikkojen myönteisiin uutisiin.

Liikemies Jussi Salonojan ja hänen Event Arenas Finland Oy:n tarkoituksena on vuoden 2014 kesään mennessä rakennuttaa Kirjurinluotoon 7 000 neliön suuruinen rakennus erilaisia kulttuuritapahtumia varten. Rakennushanke on mitoitettu 2 500 hengen salille, ja rakennuksesta tulee korkealuokkainen.

Paljon muuta siitä ei tässä vaiheessa tiedetä, sillä suunnitelmat ovat vielä alkutekijöissään. Hankkeen suunnittelutyö on annettu porilaiselle Küttnerin arkkitehtitoimistolle, joka ryhtyy työhön heti. Porin kaupunki puolestaan ryhtyy uudistamaan alueen asemakaavaa rakennukselle sopivaksi.

Itse asiassa Raumansillan ja Kirjurinluodon uimarannan välinen alue, jolle rakennus sijoittuu, on samaa Raatimiehenluotoa, johon Porin kaupunki 1980-luvulla suunnitteli musiikki- ja kongressitalon rakentamista.

Kaupunki satsasi hankkeen suunnitteluun ja pohjoismaiseen arkkitehtikilpailuun noin 10 miljoonaa silloista markkaa turhaan, sillä porilaiset vastustivat hankkeen toteuttamista niin äkäisesti, etteivät päättäjät lopulta uskaltaneet toteuttaa sitä. Suunnittelua vetänyt Timo Koivistokin joutui taipumaan.

Hankkeen vastustajat väittivät tuolloin musiikki- ja kongressitalon pilaavan Kirjurinluodon maiseman ja ympäristön, ja hanketta pidettiin perusporilaisten mielestä muutenkin turhana. Jälkikäteen ajatellen hankkeen vastustus oli kuitenkin perin lyhytnäköistä. Mikäli musiikkitalo olisi silloin rakennettu, Pori olisi nyt aivan toisenlainen ympärivuotinen tapahtumakaupunki kuin nyt. Porilla olisi ollut merkittävä etulyöntiasema Suomessa, jossa Helsingin Finlandia-talo oli silloin käytännössä ainoa vastaava tapahtumakeskus.
Siihen aikaan Tampereen kaupunki vasta viritteli Tampere-talon ideaa, mutta se päätettiin toteuttaa Porin hankkeen kaaduttua, ja talo on nykyisin vilkkaassa kokous- ja konserttikäytössä.

Nyt 80-luvun vanhinko korjataan yksityisellä rahalla. Event Arenan rakentaminen Poriin on osoitus siitä, että ainakin Satakunnan ulkopuolella on uskoa Porin elinvoimaisuudesta, vaikka osalta porilaisia itseltään tuo usko tuntuu joskus puuttuvan.

Uuden sisäareenan voi olettaa lisäävän Porin merkitystä tapahtuma- ja matkailukapunkina. Se tuo uusia mahdollisuuksia myös Porin tapahtumaveturin eli Pori Jazzin ympärivuotiselle kulttuuritarjonnalle. Tämä kaikki on tervetullutta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva