Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.1.2013 - Asema-aukion kampus olisi Porissa oikea ratkaisu

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen julkisti torstaina ehdotuksensa, jonka mukaan Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Porin yliopistokeskuksen yhteinen kampus perustettaisiin Porin rautatieaseman kupeeseen ns. Asema-aukiolle.

Ensi maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyyn menevän esityksen perusteluna on, että Asema-aukion ratkaisu on jonkin verran edullisempi ja toimivampi kuin toisena vaihtoehtona ollut Puuvillan alue. Mikään halpa ratkaisu ei ole Asema-aukiokaan, sillä kustannukset ovat noin 60 miljoonaa euroa.

Toiminnallisuutta edustaa mm. se, että kampuksen myötä saisi vauhtia myös Porin matkakeskuksen perustaminen. Tämä rautatie- ja bussiliikenteen yhdistäjäksi suunniteltu keskus on ollut vireillä kauan, mutta kampus tuhansine liikkuvine opiskelijoineen toisi sille uuden ulottuvuuden.

Luukkosen esitys perustuu hanketta valmistelleen työryhmän yksimieliseen ehdotukseen. Se, mitä päättäjät asiasta ajattelevat, on tietysti eri asia. Olisi kuitenkin sangen toivottavaa, että he päätyisivät kaupunginjohtajan kannalle.

Asema-aukion kampusta voidaan nimittäin pitää oikeana ratkaisuna myös siksi, että se toisi tasapainoa Porin keskustan kehittämiselle.

Puuvillan alue on ollut Porissa viime vuodet voimakkaan kehittämisen kohteena. ”Pumpulitehtaan Ullat” ovat vaihtuneet opiskelijoiksi, tiedemiehiksi, journalisteiksi, terveydenhuollon ja it-alan ammattilaiksi ja moniksi muiksi osaajiksi. Nyt alkutekijöissään oleva jättimäinen kauppakeskus lisää Puuvillan painoarvoa entisestään.

Niinpä onkin tervettä, että myös Porin kaupunkikeskustan ja kaupunkisuunnittelupäällikkö Olavi Mäkelän aikanaan ideoiman Promenadin pohjoinenkin pääty saa osansa. Mikäli Promenadin eteläpäädyssä sijaitsevasta Puuvillan alueesta tulee liian vahva, se merkitsisi ilman muuta kävelykadun ympärillä olevan ydinkeskustan ja sen palvelujen näivettymistä.

Keskon vanhan konttorirakennuksen osittainen purkaminen ja uudistaminen toisi Porin kaupunkikuvaan myös tervetullutta vaihtelua. Vaikka joku ehkä näkee rakennuksissa suojeluarvoja, niin valtaosaltaan se edustaa kuitenkin melko tylsää kivitaloarkkitehtuuria, joka voitaisiin aivan hyvin korvata modernilla tyylillä.

Hankkeen tavoitevuosi on 2016. Toivoa sopii, että Porin päättäjät ovat nyt rohkeita ja tekevät tarvittavat päätökset sijoituksesta ja puitesopimuksista, jotta toteutuminen voi alkaa. Hankehan ei suoraan vie verorahoja.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva