Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.1.2013 - Teollisuuden syytä katsoa peiliin

Viimeaikaisessa Suomen kilpailukykykeskustelussa erityisesti työnantajapuolella on haettu heikon kilpailukyvyn syyksi kilpailijamaihin nähden liian korkeaa palkkatasoa. Joulun seutuvilla palkkojen alennusta vaativat äänenpainot olivat painokkaasti esillä, mutta uuden vuoden puolelle tultaessa vaakakuppi on kallistunut sille puolelle, ettei yleiseen palkkojen alennukseen pidä mennä.

Viimeksi tällä viikolla SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen totesi, että Suomella ei ole kerta kaikkiaan varaa yleiseen palkka-aleen, vaan se johtaa lamaan. Suuripalkkaiset johtajat voivat ja heidän pitäisi alentaa omia palkkojaan, mutta tavallisen pieni- ja keskituloisen palkansaajan työn myynti alennushintaan sai Urpilaisen tyrmäyksen.

Myös tutkijat ovat torjuneet sen ajatuksen, että  palkat olisivat Suomen vientiteollisuuden heikon kilpailukyvyn pääsyy. Päin vastoin, tavallisen duunarin palkkataso on meillä kilpailijamaihin nähden keskiverto.

Syitä onkin ryhdytty hakemaan muualta kuten siitä, että suomalainen teknologiateollisuus ja metsäteollisuus ovat itse omilla rakenteellisilla ratkaisuillaan sahanneet omaa oksaansa ja heikentäneet näin kilpailukykyään.

Esimerkiksi paperiteollisuuden ja Nokian suuripalkkaiset johtavat voivat katsoa peiliin, ovatko viime vuosien ratkaisut olleet oikeita tukemaan kilpailukykyä. Ilmeisesti ratkaisut ovat olleet huonoja.

Samalla kun teollisuudesta on neljän vuoden aikana vähentynyt 60 000 työpaikkaa, on menestyviä tuotannon osia myyty ulkomaisille kilpailijoille tai tehty muuten vääriä strategisia ratkaisuja. Niiden myötä esimerkiksi Nokia on menettänyt asemiaan globaaleilla puhelinmarkkinoilla.

Kun SAK ja STTK tällä viikolla julkaisivat yhteisen kasvupoliittisen ohjelmansa, totesi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly varsin osuvasti, että varsinainen ongelmamme eivät ole liian korkeat palkat vaan se, että Suomessa ei tehdä tarpeeksi houkuttelevia tuotteita ja tuotantorakenne on liian keskittynyt.

Lylyn mukaan kasvun aikaansaamiseksi Suomessa on pystyttävä purkamaan rakenteellisia jarruja, joita löytyy muun muassa työvoiman kohtaannosta, osaamisesta, infrastruktuurista ja asuntotuotannosta.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää puolestaan korosti koulutuksen merkitystä. Hänen mielestään on uudistettava koko koulutusjärjestelmä peruskoulusta yliopistoon.

Valtiovallalla ja hallituksella on toki vastuunsa, mutta sen niskaan ei vientiteollisuutemme heikkoutta voi yksin panna. Kasvu-uralle pääsemiseksi tarvitaan kaikkia osapuolia ja myös parjattua kolmikantaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva