Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.12.2012 - Palkansaajat ovat syystä hämillään

Viime viikot ovat saaneet palkansaajat syystäkin hämilleen. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n uusittu johto tuottaa telaketjun tavoin uusia esityksiä palkansaajien etujen kaventamisesta, pääministeri Jyrki Katainen (kok) uhkailee jälleen eläkeiän yksipuolisella korottamisella, elleivät työmarkkinajärjestöt pääse asiasta sopuun, ja huipennuksena Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen johtaja Juhana Vartiainen esittää ikääntyvien palkansaajien palkkojen alentamista.

Voimassaolevasta kaksivuotisesta raamisopimuksesta on kulunut vasta ensimmäinen vuosi. Jos joku odotti rauhallista työmarkkinasyksyä, hän on joutunut erehtymään pahasti. Työnantajapuoli ja sitä lähellä oleva poliittinen oikeisto ovat heikentyneen taloustilanteen varjolla ryhtyneet rummuttamaan esityksiä, jotka merkitsisivät palkansaajille rankkaa matokuuria ja lisäävät levottomuutta.

Selvää on, että yleinen taloustilanne huolettaa kaikkia kansalaisia, myös palkansaajia, mutta työnantajapuolen vaatimuksiin sisältyy paljon ristiriitaisuuksia.

Suomen vientiteollisuuden tila on heikentynyt siksi, että vientikauppa ei nyt tunnu vetävän. Kyse ei kuitenkaan ole ainakaan kokonaan siitä, että Suomen kilpailukyky olisi heikentynyt esimerkiksi korkean palkkatason takia. Se on enemmän EK:n viljelevä fraasi. Paljon enemmän viennin hiipumiseen vaikuttaa se, että muuallakin kuin Suomessa ollaan ahtaalla.

Kun vientikauppa ei vedä, on perinteisesti huudettu apuun kotimarkkinoita. Mutta jos palkansaajien ansioita alennetaan, merkitsee se kotimarkkinoidenkin hiipumista, ja elinkeinoelämällä menee vieläkin huonommin. Näin ollen vaatimukset palkka-alesta eivät ole kestäviä.

Juhana Vartiaisen puheet ikääntyneiden palkka-alesta sillä varjolla, että se lisäisi työnantajien kiinnostusta eläkeiän kynnyksellä olevia työntekijöitä kohtaan, kumisevat onttouttaan. Vartiaista on pidetty sosialidemokraattina, mutta hänen ajatuksensa ovat kaukana sosialidemokratiasta.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne (sd) kirjoitti Demokraatti-lehden kolumnissaan torstaina, että työpaikoilta tuleva viesti kertookin tavallisen, työhönsä sitoutuneen palkansaajan olevan hämillään ja vihainen työantajien ja valtiovallan edustajien viesteistä.

Palkanasaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava ilmoittivat aiemmin tällä viikolla tiivistävänsä yhteistyötään ja sopivansa yhteisistä tavoitteista ensi vuoden puolella käynnistyviin palkkaneuvotteluihin. Rintamalinjat ovat siis tiivistymässä. Se ei välttämättä luo sita rakentavaa neuvotteluhenkeä, jota tulosten aikaansaaminen edellyttää.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva