Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.12.2012 - Pori menossa valoa kohti

Vaikka päivä tähän aikaan vuodesta vielä hetken pimenee, voidaan sanoa, että Pori on jo menossa hiljalleen valoa kohti. Tähän oletukseen antaa syytä valtuustosopimus, jonka kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta allekirjoittivat kaikki valtuustoryhmät. Sen toteuttamiseen on sitoutunut kaikkiaan 57 valtuutettua 59:stä.
Porin kriittisen ja runsaan velkamäärän varassa toimivan talouden tervehdyttämiseen tähtäävä sopimus ei ole kuitenkaan mikään nopeasti autuaaksi tekevä asiakirja, mutta se antaa toiveita siitä, että neljän vuoden kuluttua kaupungin talous olisi niin hyvällä tolalla, että asukkaiden palvelutasoa voidaan sen jälkeen ehkä nostaakin, kun palveluista on viime aikoina jouduttu pikemminkin tinkimään.
Sopimuksen julkistamistilaisuudessa sosialidemokraattien Esa J. Anttila totesi varsin viisaasti, että nyt on saatu aikaan jotakin uutta, jota toivottavasti on pitkällä tähtäyksellä porilaisten onneksi. Sehän on valtuuston tehtävä.

Talouden tervehdyttäminen ja velkamäärän supistaminen edellyttää aluksi kuitenkin hammasten kiristystä, sillä mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa. Valtuustosopimus lupaa, että peruspalveluista huolehditaan koko kaupungin alueella, mutta tapaa, jolla palvelut tuotetaan ja järjestetään, pitää tarkastella kriittisesti.

Sopimukseen kuuluu myös se, että investoinnit ovat harvassa. Nettoinvestoinnit pidetään 30 miljoonan euron tasossa, kun ne viime vuosina ovat olleet 50 miljoonankin tietämillä. Myös veronkorotuksia saattaa olla luvassa, mutta päättäjät vakuuttelevat, ettei kyseessä olisi kuitenkaan veronkorotusautomaatti.

Pientä huolta sopimuksen teksti saattaa aiheuttaa kaupungin henkilöstössä. Sopimuksen mukaan henkilöstöä ei pääsääntöisesti lomauteta tai irtisanota. Nykyisin lomautussuoja on ehdoton.

Valtuustosopimuksen myötä Porissa on saatu aikaan historiallisen laaja kompromissi.

Sitä on rustattu niukasti kunnallisvaalien suurimmaksi puolueeksi nousseen kokoomuksen johdolla, mutta kaikki mukana olevat ryhmät ovat saaneet mukaan tavoitteitaan.

Sosialidemokraattien rooli sopimuksen synnyssä on ollut jokseenkin yhtä suuri kuin kokoomuksen. Demarit lähtivät turvaamaan mm. sitä, ettei sopimus johda palvelutason karsimiseen. Tämä tavoite näyttää myös toteutuvan.

Eri asia on, kestääkö konsensus nelivuotiskauden loppuun. Se riippuu mm. siitä, kuinka rankasti kokoomus yrittää ulkoistaa kaupungin palveluja. Tätä demarit tuskin tulevat hyväksymään. Mielenkiintoista on nähdä myös se, pysyvätkö perussuomalaiset ruodussa, ja vasemmistoliitollakin saattaa olla omia sisäisiä ristiriitojaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva