Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.12.2012 - EU:n työaikadirektiivin uudistamisesta ei tunnu löytyvän sopua

Eurooppalaisten työmarkkinaosapuolten neuvottelut Euroopan unionin työaikadirektiivin uudistamiseksi ovat keskeytyneet. Uutta neuvotteluajankohtaa ei ole vielä sovittu. Neuvottelut aloitettiin viime vuoden joulukuussa ja Euroopan komission antama määräaika päättyy vuoden vaihteessa. Ilmeistä onkin, ettei asiasta löydy sopua määräaikaan mennessä. Niin kaukana osapuolten näkemykset ovat toisistaan.

Nykyisen, vuonna 2003 hyväksytyn työaikadirektiivin uudistaminen on ollut vireillä jo pitkään. EU:n komissio teki jo seuraavana vuonna ehdotuksen nykyisen direktiivin muuttamisesta. Erityisesti tarkoituksena on ollut selkeyttää direktiivin soveltamista päivystysaikoihin, pohtia joustavuuden käyttöä mm. viikoittaisen työskentelyajan laskemisessa sekä tarkistaa viikoittaisesta 48 tunnin enimmäistyöajasta myönnettävää poikkeusta, ns. opt-out-mahdollisuutta.

Sovinto oli lähellä syntymistä jo vuonna 2009, mutta ministerineuvosto ja Euroopan parlamentti totesivat lopulta, ettei yksimielisyyttä synny.

Viime vuoden joulukuussa työaikadirektiivin uudistamisesta ovat neuvotelleet Euroopan työmarkkinaosapuolet, ja myös suomalaiset osapuolet ovat olleet neuvotteluissa mukana. Esimerkiksi palkansaajakeskusjärjestöillä SAK:lla, STTK:lla ja Akavalla on ollut niissä yhteinen edustaja.

Tällä viikolla neuvottelut kuitenkin katkesivat.

Palkansaajapuolella halutaan erityisesti poistaa mahdollisuus poiketa viikoittaisesta 48 tunnin enimmäistyöajasta, ja lisäksi ylemmät toimihenkilöt halutaan saada työaikasuojelun piiriin. Työnantajapuoli taas haluaisi suurempia joustoja työaikoihin.

Palkansaajapuolella myönnetään, että Suomessa ja muissa Pohjoismaissa työaikatilanne on kohtuullisen hyvä verrattuna eräisiin muihin EU-maihin. Direktiivissä onkin kyse siitä, että kaikkien maiden lainsäädäntöön saataisiin samanlaiset peruslähtökohdat.
EU:n direktiiveillä on usein huono maine, mutta ja ne tulkitaan meillä Suomessakin kansan parissa usein Brysselin holhoamiseksi. Työaikasääntelyn ja -direktiivin tavoitteena on tukea työssä jaksamista ja pysymistä, joten sitä voidaan pitää osana myös suomalaista työurakeskustelua.

Niinpä työaikadirektiivin uudistamistilannetta kannattaa seurata Suomessa palkansaajakentässä laajemminkin kuin vain ay-johtajien keskuudessa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva