Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.11.2012 - Eettisellä markkinataloudella olisi nyt tilausta

Viime vuosien finanssikriisit, ympäristöongelmat ja työmarkkinoilla tapahtuneet epäoikeudenmukaisuudet ovat tehneet SDP:n tavoitteleman eettisen markkinatalouden entistä tarpeellisemmaksi. Nyt jos koskaan sillä olisi tilausta, kun suuryritykset osoittavat yhteiskuntavastuutaan osoittamalla työntekijöille ovea.

Käsitteenä eettinen markkinatalous on monelle epäselvä, mutta käytännössä se tarkoittaa sitä, että kaikilla talouden toimijoilla - niin yrityksillä, yhteisöillä kuin yksittäisillä ihmisilläkin - on oikeutensa mutta myös velvollisuutensa koko yhteiskunnan hyväksi. Sen ajattelun mukaan kaikkien yhteiskunnan eduista hyötyvien pitää osallistua mahdollisuuksiensa mukaan myös kulujen kattamiseen.

Eettisessä markkinataloudessa korostetaan siis sitä, että jokaisen on osallistuttava mahdollisuuksiensa mukaan. Sama periaate kuuluu hyvinvointiyhteiskuntaan.

Eettinen markkinatalous onkin yksilön omaa etua ja rahavallan merkitystä korostavan uusliberalistisen talousajattelun vastakohta. Valitettavaa vain on se,että uusliberalistiset virtaukset ovat voimistuneet meillä Suomessakin.

SDP:n uusi puoluevaltuusto otti ensimmäisessä kokouksessaan viikko sitten voimakkaasti kantaa eettisen markkinatalouden puolesta. Sosialidemokraatit vastustavat veroparatiiseja, haluavat Suomen mukaan keinottelua rajoittavan rahoitusmarkkinaveron valmisteluun sekä kannattavat korkovähennysoikeuden rajaamista ja pankkiveroa.

Eettiseen markkinatalouteen kuuluu taloudellisen vastuun lisäksi ympäristövastuu. Demarien mielestä Talvivaraan tapaus osoittaa, että talous- ja ympäristöarvot on voitava yhdistää entistä paremmin. Ne eivät voi olla pysyvästi törmäyskurssilla.
Kaikkein tärkein tähän aikaan kuuluva eettisen markkinatalouden osa on sosiaalisuus eli toimeentulon takaava sosiaaliturva, laadukkaat julkiset palvelut ja yritysten yhteiskuntavastuu.

Huonoa kilpailukykyä valittava elinkeinoelämä ja sen etujärjestö EK haluavat parantaa tilannettaan vähentämällä työntekijöitä ja tarjoamalla nollalinjaa palkkoihin.

Tulokset näkyvät Satakunnassakin. Työttömien määrä on lisääntynyt kuukaudessa 400:lla ja lomautettujen 150:llä.

Jos yritykset toimisivat eettisesti ja vastuullisesti, ne pitäisivät nyt kiinni työntekijöistään ja ainakin suosisivat irtisanomisten sijaan lomautuksia, sillä taantumakaan ei ole ikuinen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva