Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.11.2012 - Rintamalinjat tiivistyvät työmarkkinoilla

Kulunut viikko on merkinnyt rintamalinjojen selvää tiivistymistä työmarkkinoilla työntekijä- ja työantajaosapuolten välillä.

Elinkeinoelämän keskusliiton uudeksi toimitusjohtajaksi valittu entinen elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok) teki selväksi sen, että työnantajaleiri pyrkii ensi vuoden lopulla päättyvän raamisopimuksen jälkeen liittokohtaiseen sopimuskierrokseen, jota käydään vientialojen tahdissa. Liittokohtaisen kierroksen valmistelut ovat EK:ssa käynnissä.

Työntekijäliitoissa ollaan taas ollaan valmiita nykyisen raamisopimuksen kaltaiseen tuloratkaisuun jatkossakin, mutta myös työntekijäpuolella ollaan valmiita koviin otteisiin. Sen teki selväksi mm. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (sd) liittonsa valtuustossa tällä viikolla. Aalto arvosteli työnantajapuolta kovin sanoin. Hän viestitti, että työntekijäpuoli tulee tarvittaessa reagoimaan EK:n koventuviin asenteisiin.

Jos työmarkkinoilla mennään liittokierrokseen ensi vuoden loppupuoliskolla, tulee neuvotteluista vaikeita, jos kohta mahdollinen raamisopimuskaan ei syntyisi laulellen.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd) ottikin torstaina SAK:n valtuustossa esiin kolmannen vaihtoehdon, joka tuntuisi hyvinkin viisaalta kompromissilta. Lyly esitti, että nykyistä raamisopimusta jatkettaisiin vuodella niin, että jatkoajaksi sovittaisiin vain palkankorotuksista, ja muut sopimustekstit säilyisivät ennallaan.

Lyly perusteli esitystään huonolla talous- ja työllisyystilanteella, ja nimesikin ehdotuksensa työllisyyssopimukseksi.

Hän totesi, että luottamus työmarkkinaosapuolten välillä on ollut viime aikoina koetuksella koulutus- ja työeläkemaksuvääntöjen vuoksi. Lylyn mielestä nyt ollaan kuitenkin sellaisessa tienhaarassa, jossa ay-liikkeen pitää valita, että provosoidutaanko vai ollaanko provosoitumatta. Kummallakin vaihtoehdolla on erilainen sopimuspoliittinen lopputulos.

Lylylläkin on kuitenkin ehtonsa: Ennen työllisyyssopimusta on sovittava hiertämään jäänyt koulutusvapaa-asia. Mukaan tarvitaan myös valtion toimia ja sitä, että yritykset pidättyvät irtisanomisista.

Kovin lupaavalta ei Lylyn ehdotuksen toteutuminen kuitenkaan tunnu, sillä kannuksiaan hiova EK.n Häkämies ehti julkisuudessa sen jo torjua. Hän on myös todennut, ettei koulutusvapaa-asiaan palata.

Työntekijäpuolella ollaan nyt vastuullisesti valmiita vastaantuloihin. Mutta onko EK valmis törmäyskurssille?

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva