Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.11.2012 - Kunnilla edessä nyt varsin vähän vaihtoehtoja

Hallituksen hallinnon ja aluekehityksen ministeriryhmä sai torstaina valmiiksi luonnoksen kuntarakennelaiksi, joka lähtee ensi viikolla lausuntokierrokselle kuntiin. Vaikka lailla on tarkoitus patistaa kuntia liitoksiin pääsääntöisesti valtuustojen yhteisellä sopimuksella - siis vapaaehtoisesti, useimmilla Suomen kunnilla on sen perusteella kuitenkin varsin vähän vaihtoehtoja. Useimpien kuntien tulisi tehdä ainakin kuntaliitosselvitys, tosin vielä ilman liittymispakkoa.

Lakiluonnoksen mukaan kunnan nimittäin tulisi tehdä liitosselvitys, jos se täyttää yhdenkin laissa säädetyistä selvitysperusteista. Selvitysperusteet koskevat palvelujen edellyttämää väestöpohjaa, työpaikkaomavaraisuutta, työssäkäyntiä ja yhdyskuntarakennetta sekä kunnan taloudellista tilannetta.

Vaikka yksikään peruste ei täytyisi, olisi liitosselvitys tehtävä siltikin, mikäli alueellinen etu sitä vaatii.

Selvityksen tavoitteena olisi saada aikaan esitys kuntien yhdistymisestä ja siihen liittyvä yhdistymissopimus eli kuntaliitos. Vähintään kunnilta edellytetään kuitenkin riittävän suuren yhteistoiminta-alueen muodostamista. Mahdollisuus poikkeuksiin on vähäinen.

Tämä merkitsee Satakunnassakin sitä, että vaikka moni pienikin kunta on vakuuttanut haluaan pysyä itsenäisenä, niin käytännössä kaikki kunnat joutuvat nyt tekemään kuntaliitosselvityksen.

Kunnille annetaan aikaa ensi vuoden marraskuun loppuun mennessä valita kunta tai kunnat, joiden kanssa selvityksen teko aloitetaan. Yhdistymisesitykset on tehtävä vuoden 2014 huhtikuun alkuun mennessä. Mikäli esityksiä ei kuulu määräajassa, valtiovalta tekee selvityksen itse parhaaksi katsomassaan muodossa.

Kuntaliitokset olisi luonnoksen mukaan tehtävä viimeistään vuoden 2017 aikana, mikäli kunnat haluavat päästä osallisiksi porkkanarahoista. Määräajassa tehdyissä liitoksissa henkilöstö saa viiden vuoden irtisanomissuojan.

Kunnilla on nyt aikaa riittävästi lausunnon antamiseen, sillä lausuntoaika päättyy 7. maaliskuuta ensi vuonna. Liitosselvityksenkin tekemiseen ollaan antamassa kohtuullisesti aikaa ottaen huomioon varsinkin se, ettei asia tule kunnille enää missään muodossa yllätyksenä.

Uusien kuntapäättäjien onkin heti uuden valtuustokauden alettua ensi vuoden alussa syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja ryhtyä töihin. Itsenäisyyttä vaalien aikana korostaneille poliitikoille tehtävä ei ole välttämättä mieluista, mutta se on tarpeellinen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva