Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.11.2012 - Vanhuspalvelulaki eduskuntaan oikeaan aikaan

Valtioneuvoston hyväksyi torstaina esityksen kiistellystä vanhuspalvelulaista, joka lähtee nyt eduskunnan käsittelyyn. Lailla on tarkoitus säätää niistä velvollisuuksista, joita kuntien on noudatettava vanhustenhuollossa. Näin halutaan varmistaa, että iäkkäät saavat laadukasta hoitoa ja huolenpitoa yhdenvertaisesti koko maassa.
Lakiin ei tulee kiistellyintä mainintaa laitoshoidon henkilöstön vähimmäismitoituksesta, sillä hallituspuolueet sopivat jo aiemmin, että jos 0,5 hoitajan vähimmäissuositus yhtä vanhusta kohti alittuu yhdenkin hoitolaitoksen kohdalla vuoden 2014 lopussa, minitasosta määrätään asetuksella.
Syksyn poliittisessa keskustelussa laitoshoidon mitoitus nousi koko vanhuspalvelulain pääasiaksi, mutta nyt eduskuntaan lähtevän lain mukaan hoito ja huolenpito toteutettaisiin ensisijaisesti kotona tai kodinomaisessa asuinpaikassa, ja laitoshoito tulee mukaan kuvaan vasta, kun vanhus tarvitsee esimerkiksi pitkäaikaista lääketieteellistä hoitoa eikä pysty asumaan kotonaan.
Pitkäaikaishoidossa oleville henkilöille tulisi järjestää mahdollisuus sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja mielekkääseen toimintaan. Niinpä iäkkäille avio- ja avopuolisoille olisi järjestettävä mahdollisuus asua yhdessä myös laitoksessa.
Laki asettaa kunnille tiukkoja velvollisuuksia vanhustenhuollossa, sillä lain tavoitteena on varmistaa, että kunnat varautuvat palvelujen tarpeen kasvuun.
Kunnan olisi tehtävä valtuustokausittain suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin tukemisesta ja iäkkäiden henkilöiden sosiaali- ja terveyspalvelujen saannista. Palvelujen riittävyyttä ja laatua olisi lisäksi arvioitava vuosittain. Kunnan tulisi osoittaa myös riittävät voimavarat palvelujen järjestämiseen.
Kuntien vanhusneuvostot ehdotetaan lakisääteistettäviksi, ja kunnalla olisi velvollisuus ottaa vanhusneuvosto mukaan toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan kaikissa asioissa, jotka koskevat ikääntynyttä väestöä.
Kun Porissa on kohuttu viime päivinä vanhustenhuollon huonosta laadusta mm. ruokapalveluissa ja laitoshoidossa laajemminkin, etenee vanhuspalvelulain käsittely eduskuntaan kreivin aikaan.
Pori ei ole varmasti ainoa kunta, josta löytyy epäkohtia vanhustenhuollossa, ja lailla halutaankin turvata se, ette ikäihmiset saisivat yhtä arvokkaan kohtelun ja laadukkaan hoivan kotikunnasta riippumatta.
Tänä nuoruutta ihannoivana aikana on hyvä muistaa, että me kaikki vanhenemme.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva