Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.10.2012 - Sote-uudistuksen kanssa ei ole syytä hoppuilla

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus on noussut kunnallisvaalien alla suurimmaksi kiistan aiheeksi puolueiden välillä, ja erityisesti päähallituspuolueet SDP ja kokoomus ovat asiassa napit vastakkain.
Kiistat ovat kärjistyneet siihen, miten uudistuksessa suhtaudutaan terveyspalvelujen yksityistämiseen.
Sosialidemokraatit ovat perinteisesti puolustaneet peruspalvelujen säilyttämistä julkisina, siis kuntien tuottamina. Niinpä SDP pitää tiukasti kiinni sote-uudistuksessakin siitä, ettei se saa johtaa palvelujen ulkoistamiseen.

Kokoomus taas on perinteisesti halunnut antaa tilaa yksityisille palveluille, eikä se halua uudistukseen sitä koskevia rajoituksia.
Kiista saattaa tuntua pieneltä, mutta tähänastiset esimerkit ovat joissakin kunnissa osoittaneet, että palvelutuotannon antaminen yksityiselle sektorille käy kunnille ja sitä kautta kuntalaisille lopulta kalliiksi. Lisäksi se pahimmillaan saattaa eriarvoistaa kuntalaisia: laadukkaita palveluja saavat vain ne, joilla on siitä varaa maksaa. Tätä kautta kiista tulee myös perustuslailliseksi. Perustuslakihan takaa kansalaisille tasavertaiset palvelut.

Onnettominta on se, että terveydenhuollon yksityinen sektori on Suomessa keskittymässä kansainvälisten yhtiöiden käsiin, ja samalla suuri osa niiden veroista valuu ulkomaille veroparatiiseihin. Kannattaa miettiä sitäkin, voiko suuriin voittoihin pyrkivä pörssiyhtiö tuottaa palveluja kuntia edullisemmin? Tuskin.

Oppositio on vaatinut hallitusta antamaan sotu-uudistuksen pääpiirteet julki ennen kunnallisvaaleja. Hallituspuolueet yrittivätkin löytää pikasopua tällä viikolla siinä kuitenkaan onnistumatta. Sopu kilpistyi juuri kiistaan palvelujen ulkoistumisesta.

Uudistuksen valmistuminen siirtyy siis tuonnemmaksi, ja selvitysmiestyöryhmän määräaikakin päättyy vasta vuodenvaihteessa. Niinpä sote-uudistuksen kanssa ei olekaan tarvetta hoppuilla. Tärkeintä on saada aikaan sellainen uudistus, jossa nykyisen järjestelmän puutteet korjataan kunnolla eikä vain hutaisemalla. Esimerkiksi kaikille kuntalaisille tulisi olla mahdollisuus päästä julkisen terveyskeskuslääkärin vastaanotolle nopeasti eikä vasta kahden viikon kuluttua.

Kun nykyisen hallituksen ohjelmaa puolitoista vuotta sitten rakennettiin, taisi neuvottelijoilta ”karata mopo käsistä” hallituksen luvatessa samaan aikaan toteuttaa kaksi vaativaa operaatiota: kuntauudistuksen ja sote-uudistuksen. Näin kuitenkin kävi, ja hallitukselle on syytä antaa työrauha niiden toteuttamiseen. Aseita niistä ei pidä tehdä ainakaan kuntavaaleihin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva