Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.10.2012 - Velkainen Pori ja lähes velaton Rauma samojen haasteiden edessä

Satakunnan veturikaupungit Pori ja Rauma ovat kumpikin julkistaneet ensi vuoden talousarvioehdotuksensa hyvissä ajoin ennen kunnallisvaaleja. Vaikka molemmat ovat tekemässä valmiiksi alijäämäisen budjetin, kaupunkien nykytilanne poikkeaa varsin paljon toisistaan esimerkiksi velkataakan suhteen.

Molemmat kaupungit ovat kuitenkin samanlaisten haasteiden edessä: sosiaali- ja terveysmenot paisuvat ja rahoituspohja on heikkenemässä.Kaksikosta Rauman taloudellinen tilanne on selvästi parempi kuin Porin. Raumalla työllisyystilanne on ollut pitkään hyvä, verotuloja on kertynyt mukavasti, ja osin juuri se on antanut kaupungille mahdollisuuden pitää velanoton kurissa. Raumalla on velkaa ensi vuoden lopussa 500 000 euroa eli 12,5 euroa asukasta kohti. Ensi vuodesta Rauma aikoo selvitä ilman lisävelkaa.
Pori taas on joutunut turvautumaan vuosi toisensa perään velanottoon, ja lainakanta on ensi vuoden lopussa 216 miljoonaa euroa eli noin 2 500 euroa asukasta kohti. Ensi vuodelle lisävelkaa on merkitty 19 miljoonaa euroa.
Velanottoon ovat Porissa pakottaneet ajoittain hyvinkin vaikea työllisyystilanne, siitä johtuvat verotulojen ailahtelut sekä raskaat investoinnit.

Toki Pori ja Rauma painivat muutenkin eri sarjoissa, eikä vain asukaslukujensa perusteella. Porilla on maakunnan pääkaupunkina vastuita, jotka ulottuvat laajalle maakuntaan, ja ne rasittavat myös kaupungin taloutta. Pienenä yksityiskohtana on syytä muistaa, että Pori on satsannut esimerkiksi koko maakuntaa palvelevaan yliopistokoulutukseen viime vuosina yli 30 miljoonaa euroa. Rauman vastuut ulottuvat pääosin kaupungin rajojen sisäpuolelle.


Sekä Pori että Rauma ovat kuitenkin samanlaisten haasteiden edessä, onhan kuntatalous heikkenemässä koko maassa. Raumallakin on uuden kaupunginjohtajan Kari Kosken suulla jouduttu toteamaan, että toimintakulut ovat nousemassa pysyvästi tulorahoitusta suuremmalle tasolle, ja tulopohjaa on vahvistettava.

Kummatkaan kaupungit eivät ainakaan tässä vaiheessa ole turvautumassa tuloveroprosentin korotukseen. Sen sijaan Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen on esittänyt kiinteistöveron nostoa.

Kuntien nykyisille päättäjille tämän syksyn budjetti on viimeinen, ja katseet ovat jo tiukasti tammikuussa alkavassa uudessa valtuustokaudessa. Oli kunnalla velkaa tai ei, kuntalaisille on pystyttävä tarjoamaan riittävät peruspalvelut.

Miten ja minkälaiset palvelut jatkossa tarjotaan, riippuu runsaan viikon kuluttua valittavista valtuustoista. Äänestäjien on syytä siis olla tarkkana, ketä ja mitä puoluetta äänestää. Ainakaan pelkkä EU-kriittisyys ei kuntapalveluita pelasta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva