Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.10.2012 - Suomalainen sopimusyhteiskunta on koetuksella

Poliittinen oikeisto, työnantajia edustava Elinkeinonelämän keskusliitto sekä yrittäjäjärjestöt ovat viime aikoina koventaneet selvästi työelämää koskevia lausuntojaan, minkä vastapainona todelliset työväenpuolueet ja palkansaajajärjestöt ovat niin ikään jyrkentäneet kannanottojaan.

Sairausajan palkanalennusesitykset, vaatimukset alle työehtosopimusten olevien palkkojen maksamisesta nuorille ja kiista koulutuspäivistä ovat esimerkkejä vaatimuksista, jotka näyttävät  ainakin ulospäin horjuttavan sitä sopimusyhteiskuntaa, joka on ollut perinteisesti suomalaisen hyvinvoinnin yksi perusta.

Työantajajärjestöjen vaatimukset, joilla näyttää olevan myös poliittisen oikeiston, erityisesti kokoomuksen tuki, ovat saaneet ay-liikkeen johtajat vastakarvaan, eikä se rajoitu pelkästään poliittisen työväenliikkeen hallitsemiin SAK:hon ja STTK:hon sekä niiden jäsenliittoihin, vaan myös Akava liittoineen on mukana vastarinnassa.

Esimerkiksi Porissa äskettäin vieraillut akavalaisen Uuden Insinööriliiton järjestöjohtaja Mikko Wikstedt torjui selkeästi sairausajan karenssit ja muuta palkanalennuspuheet.

Wikstedt tosin uskoi, että kokoomuksen karenssiesitys kuolee mahdottomuuteensa, mutta hänkin oletti, että EK pitää sitä esillä, kun työmarkkinajärjestöt ensi vuonna ryhtyvät neuvottelemaan uudesta raamisopimuksesta.

Kun SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutoja muutama päivä sitten totesi, että SAK on valmis toimimaan ja hakemaan ratkaisuja, joilla puolustetaan työntekijöitä ja suomalaista sopimusyhteiskuntaa, lienee se selvä viesti siitä, että ammattiyhdistysliike ei anna periksi. Se saattaa tietää ensi vuonna rikkonaista työmarkkinasyksyä, joka taas ei ole eduksi alavireiselle kansantaloudelle ja elinkeinoelämälle.

On kuitenkin muistettava, että nimenomaan EK ja muu työnantajaleiri on se osapuoli, joka on alkanut horjuttaa sopimusyhteiskuntaa, joten myös vastuu mahdollisista lisävaikeuksista kaatuisi elinkeinoelämälle itselleen.

Maan hallituksessa SDP toisena pääpuolueena on vastapainona kokoomukselle, ja onkin uskottavaa, että hallitus tulee tekemään kaikkensa uuden raamisopimuksen aikaansaamiseksi ensi vuoden lopulla.

Työministeri Lauri Ihalaisen (sd) panos nykyisen raamisopimuksen synnyssä oli merkittävä viime syksynä, ja hän pitänee koko ajan säännöllistä yhteyttä työmarkkinaosapuoliin raamin ollessa voimassa. Ainakin osaksi hänen varassaan saattaa olla raamin syntyminen ensi vuonnakin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva