Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.10.2012 - Kokoomus putosi omaan ansaansa

Kokoomus tarjosi muille puolueille melkoisen aseen, kun sen puoluevaltuusto vastoin puoluehallituksen tahtoa esitti työntekijöiden sairauslomaetuihin karsintaa: ensimmäinen sairauslomapäivä palkatta ja seuraavat kaksi viikkoa 80 prosentin palkalla.

Koska tavoitteen otti nimenomaan kentän ääntä edustava puoluevaltuusto, voidaan se tulkita kokoomuksen syvien rivien näkemykseksi. Tällä viikolla käyty keskustelu asiasta osoittaa sen, että työväenpuolueeksikin itseään mainostanut kokoomus taisi langeta omaan ansaansa juuri kunnallisvaalien alla.

Ymmärrettävistä syistä kokoomus sai puolelleen työnantajia edustavat EK:n ja Suomen Yrittäjät, ja ilmeisesti puoluevaltuuston ehdotus olikin tarkoitettu täkyksi juuri yrittäjille, joiden kokoomus ilmeisesti pelkää karkaavan muiden puolueiden, erityisesti perussuomalaisten ja keskustan kannattajiksi.

Työnantajajärjestöt ovatkin tukeneet täysin rinnoin esitystä, jonka tavoitteena on kuulemma kitkeä palkansaajien pinnaaminen töistä turhien sairauslomien avulla. Esitys ja sen tukeminen todistavat sitä, ettei työnantajapuolella luoteta suomalaisten palkansaajien työmoraaliin.

Vaikka esityksen puolustajat ovat todenneet, että sairauslomia käyttää väärin vain pieni osa palkansaajista, niin silti työnantajaleirissä ja kokoomuksessa ollaan valmiita rankaisemaan koko palkansaajakenttää.

Esitystä on perusteltu myös Ruotsin mallilla, mutta sekin ontuu, sillä Ruotsissa sairauslomat eivät ole juuri vähentyneet, ja länsinaapurissa on valmiuksia palata kokonaan palkalliseen sairauslomaan.

Jos kohta kokoomus liehittelee yrittäjiä, on puolue unohtanut kokonaan palkansaajat, joita sen kannattajakunnassa on paljon. Viimeistään sairauslomajupakan luulisi avaavan niiden nuoremmankin polven palkansaajien silmät, jotka ovat pitäneet kokoomusta ideologisena - menestyvien ihmisten - kotinaan.

Sairauslomakarenssin tyrmänneen SDP:n taholla onkin kysytty, alkaako kokoomuksen todellinen tahtotila paljastua?
Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen on pehmentänyt puolueensa kantaa toteamalla, että kyse on työehtosopimusasiasta, vaikka sairauslomista on säädetty myös lailla.

Totta onkin, että sairauslomat kuuluvat myös työehtosopimuksiin. On oletettavaa, että EK pitää karenssia esillä, kun seuraavasta raamisopimuksesta neuvotellaan ensi vuonna.

On kuitenkin oletettavaa, että palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava vastustavat sairauslomille joutuvien palkansaajien syyllistämistä loppuun saakka, ja karenssiesitys kuopataan lopullisesti. Kysehän olisi palkanalennuksesta, ja sairastaminen ei voi olla kauppatavaraa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva