Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.9.2012 - Suuryrityksissä ei sittenkään otettu opiksi

Konepajakonserni Metso ilmoitti tällä viikolla aloittavansa mittavat yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on vähentää Suomesta noin 630 työntekijää. Ilmoitus sai takajaloilleen Metson työntekijät kuin poliitikot erityisesti siksi, että vain viikkoa aikaisemmin Metso oli kertonut jakavansa osakkeenomistajilleen yhteensä 75 miljoonan euron ylimääräiset osingot.

Valtio omistaa välillisesti 10 prosenttia Metsosta, ja niinpä maan hallituskin tuomitsi yt-aikeet.

Torstaina aamupäivällä mm. SDP:n eduskuntaryhmä otti jyrkän kannan Metson menettelyyn.

Eduskuntaryhmän mukaan irtisanomiset osoittavat, että käyty keskustelu yritysjohdon moraalista ei ole vieläkään johtanut oikeisiin johtopäätöksiin.

Torstaina iltapäivällä Metson hallitus lopulta taipui julkisuuden paineeseen ilmoittaen peruvansa lisäosingot, ja samalla hallitus perui myös ylimääräisen yhtiökokouksen. Yhtiön johdon mukaan lisäosingon maksaminen ei ole tässä tilanteessa perusteltua.
Samaan aikaan finanssikonserni OP-Pohjola ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut 700 työntekijän vähentämiseksi. Näitä irtisanomisaikeita perusteltiin mm. sääntelyn kiristymisellä, pankkiverolla ja kustannusten nousulla. Pankki- ja vakuutusväen pyöristyminen yt-neuvottelujen aloittamisesta on ymmärrettävää, sillä viime vuonna OP-Pohjola teki 500 miljoonan euron tuloksen, ja kuluvasta vuodestaan se on ennustanut vieläkin parempaa.

Tämän viikon esimerkit osoittavat, ettei aiemmin tänä vuonna käyty keskustelu suuryritysten johdon heikosta moraalista ole johtanut yrityksissä oikeisiin johtopäätöksiin. Keväällä mm. Finnairin ympärillä käydyn moraalikeskustelun yhteydessä SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen toivoi, että suuryrityksissä laajemminkin otetaan keskustelusta opiksi.
Metson johto ymmärsi taipua painostuksen alla, mutta jo aikomus maksaa osakkeenomistajille lisäosingot samaan aikaan kun suunniteltiin joukkoirtisanomisia, oli tuomittavaa.

Päähallituspuolueista sosialidemokraatit ovat olleet ärhäkimpiä yritysjohdon koventuneille asenteille. Työntekijöiltä vaaditaan jatkuvasti enemmän samaan aikaan kun yritykset vähentävät omaa vastuutaan ja huutavat valtiovaltaa avukseen uusien yritystukien muodossa. Tämä ei ymmärrettävästi sovi työväenpuolueen pirtaan.

Sen sijaan kokoomuksen moraalilinja tuntuu olevansa selvästi löysempi, ja kaiken kukkuraksi kokoomus on halukas heikentämään työttömyysturvaa, johon taas SDP ei suostu.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen sanoikin torstaina osuvasti, että kun työnantaja vie työpaikat, niin kokoomus vie vielä työttömyysturvakin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva