Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.9.2012 - Porin perusturvalta puuttuu pelisilmää

Lähes paniikinomaisia säästötoimia viime kuukausina tehnyt Porin yhteistoiminta-alueen perusturva on uhmakkaalla päällä. Samaan aikaan kun koko suomalainen yhteiskunta kuohuu lastensuojelun heikkouksista, Porissa ollaan harkitsemassa lastensuojeluun heikennyksiä kuten ostopalvelusopimuksen lopettamista Porin ensi- ja turvakotiyhdistyksen kanssa.

Porin ensi- ja turvakotiyhdistys oli alunperin vapaaehtoistyönä kriisiperheille apua antava yhdistys, jonka alullepanijoita ovat olleet mm. sellaiset sosialidemokraattien hyvin muistamat ja tuntevat naiset kuin jo edesmennyt Annikki Järvinen tai Pirkko Valtonen ja Raija Parkkali.
Vapaaehtoistoiminnasta tuli ammatillista, kun yhdistys rakennutti Tiilimäelle turvakoti Esikon ja sai tehtyä Porin kaupungin kanssa ostopalvelusopimuksen. Samalla turvakodin palvelut ulottuivat koko Satakuntaan.
Nyt Porissa harkitaan, että perusturva perustaisi Esikon sijaan oman ensi- ja turvakodin, joka palvelisi vain yhteistoiminta-aluetta, eli Poria, Ulvilaa, Laviaa ja siihen todennäköisesti palaavaa Merikarviaa. Ostopalvelusopimuksen purkaminen merkitsisi Esikon ovien sulkemista.
Kaikki on vielä selvittelyn asteella, ja sopimus Esikon kanssa on toistaiseksi voimassa. Mutta jo pelkkä harkinta osoittaa Porin perusturvalta uhmakkuutta ja heikkoa pelisilmää: yleinen mielipide vaatii useiden surullisten tapausten takia lastensuojelun tehostamista, mutta Porissa puhutaan karsinnasta.

Porin näkökulma on toisaalta ymmärrettävä. Kaupunki maksaa satoja tuhansia euroja Esikon ylläpitämisestä, mutta Satakunnan muut kunnat maksavat ainoastaan tapauskohtaista käyttömaksua ensi- ja turvakotiyhdistykselle. Porissa on puhuttu jopa vapaamatkustajista.
Maakuntakeskuksena esiintyvällä Porilla on muitakin koko Satakunnan hyvinvointiin liittyviä vastuita, joita se ei voi välttää. Kireässä taloustilanteessa kaikki palvelut ovat pöydällä, ja palveluja pannaan vastakkain. On kuitenkin perin surullista, että pöydälle joudutaan panemaan myös lastensuojelu.
Jälkiviisaus ei ole välttämättä järkevää, mutta nyt paisuvien lastensuojelumenojensa kanssa kamppailevassa Porissa tehtiin aikanaan melkoinen virhe, kun kaupunki lakkautti oman lastensuojelulaitoksensa Tiilinummessa ja ryhtyi ostamaan palvelut yksityisiltä tarjoajilta. Niinpä porilaisia lapsia on nyt sijoiteltu pitkin Suomea kalliilla sopimuksilla, jotka ovat osoittautuneet kaiken lisäksi melkoisiksi hinnankorotusautomaateiksi.
Nyt Pori harkitseekin taas oman lastensuojelulaitoksen perustamista Ahlaisiin. Siinä taitaa olla järkeä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva