Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.9.2012 - Kansanedustajat ovat kotikunnilleen tärkeitä

Kansanedustajien ehdokkuuden järkevyys kunnallisvaaleissa on nostettu jälleen esille mm. YLE:n uutisten kyseltyä istuvilta kansanedustajilta heidän kunnallisvaaliaikeitaan. Suurin osa kansanedustajista ja ministereistä on ehdokkaana myös lokakuun kunnallisvaaleissa.

Samalla YLE antoi emeritusprofessori Heikki Paloheimon kertoa, ettei kansanedustajan ja kunnanvaltuutetun tehtävien yhdistäminen olisi välttämättä järkevää, ja se olisi vähintään kaksipiippuinen asia, koska kansanedustajan tai ministerin aika ei riitä kunnan asioihin.

Totta onkin, että ainakin osa kansanedustajista ei aina ehdi kotikuntiensa valtuustojen kokouksiin. Toisaalta ”kansanedustajakunnissa” valtuustojen kokoukset pidetään maanantaisin, jolloin kansanedustajat ehtivät helpommin osallistua valtuustotyöskentelyyn.

Ministeriyskään ei ole välttämättä este valtuustotyöskentelylle. Hyvänä esimerkkinä on asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd), joka on pystynyt ilman moitteen sijaa hoitamaan jopa Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävät. Esimerkiksi valtuuston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sampsa Kataja (kok) lienee ollut useammin poissa Porin valtuuston kokouksista kuin Kiuru.

Tehtävien onnistunut yhdistäminen onkin paljolti kiinni henkilön omasta energisyydestä ja halusta hoitaa tehtävänsä tunnollisesti.
Satakunnassa kaikki kansanedustajat ovat ehdolla myös kunnallisvaaleissa, ja sitä voidaan pitää heidän kotikuntiensa etuna.
Paloheimon mielestä myös kunnanvaltuustoon valittu kansanedustaja, joka ei osallistu valtuuston kokouksiin, on pettänyt äänestäjänsä. Näin voi toki ajatella, mutta pitää kuitenkin huomioida, että osallistuminen valtuuston kokoukseen ei ole valtuutetun tehtävän koko kuva. Etenkin kansanedustaja voi valtuutettuna vaikuttaa laajemminkin kotikuntansa kehitykseen. Valtuutettuna kansanedustaja on koko ajan tietoinen kotikuntansa tarpeista, ja hän voi halutessaan olla tärkeä linkki valtion viranomaisten ja kotikunnan välillä.

Esimerkiksi raumalainen kansanedustaja ja kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja Kristiina Salonen (sd) on heti ensimmäisenä eduskuntakautenaan pystynyt Helsingin kontakteillaan edesauttamaan Raumalle tärkeiden hankkeiden toteutumista.
Voidaankin siis hyvällä syyllä sanoa, että valtuutettuina toimivat kansanedustajat ovat tärkeitä kotikunnilleen. Heistä hyötyy parhaimmillaan koko kunta, eikä pelkästään edustajan oma puolue, jonka äänisaalista hän yleensä kasvattaa melkoisella potilla.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva