Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

31.8.2012 - Laitoshoito on vanhuksille edelleen tärkeää

Sosialidemokraattien ja kokoomuksen kiista vanhusten laitoshoidon henkilöstömitoituksesta on nostanut jälleen korostetusti esiin eräiden tahojen pyrkimyksen ajaa laitoshoito ellei kokonaan alas niin ainakin hyvin suppeisiin puihin.

Tätä on tuonut valtakunnan tasolla esiin erityisesti kokoomus, jonka mielestä laitosten henkilöstömitoitus olisi jättänyt varjoonsa kotihoidon kehittämisen ikään kuin demarit olisivat halunneet unohtaa kotihoidon.

Samaa keskustelua on käyty myös paikallisella tasolla. Viimeksi torstaina Satakunnan Kansan haastattelema Porin perusturvan vanhuspalveluiden johtaja Pirjo Rehula oli vakaasti sitä mieltä, että Porissa laitoshoitoa pitää purkaa.

Selvää on, että ikäihmisten paras paikka asua ja elää on kotona. Se edellyttää kuitenkin, että kunnalla on riittävät resurssit antaa kotihoitoa. Jos yksin asuvaa vanhusta käy pikaisesti katsomassa hoitaja kerran, kaksi päivässä tai jopa harvemmin, ei sitä voida sanoa laadukkaaksi hoidoksi. Moni vanhus pelkää etenkin silloin, jos lähiomaisetkaan eivät ehdi päivittäin käymään hänen luonaan. Silloin oma kotikaan ei tunnu enää turvalliselta.

Kotona asumisen raja tulee vastaan myös silloin, kun vanhus ei enää pysty asumaan yksin vaikka hän haluaisikin. Mutta koska laitospaikkoja ei ole riittävästi, huonokuntoisetkin ikäihmiset joutuvat odottamaan laitospaikkaa pitkään. Porissakin on lukuisia esimerkkejä siitä, että sairaalahoidossa ollut vanhus kotiutetaan kotiinsa, missä hän ei kuitenkaan selviä yksin, ja sairaalakierre on valmis.

Niinpä Porissa ja monessa muussa kunnassa pitää huolehtia siitä, että kotihoitoa ja palveluasuntoja pystytään tarjoamaan riittävästi, ennen kuin laitospaikkoja ryhdytään karsimaan. Laitoshoito on edelleen ikäihmisille tärkeää. Laitoksissa pystytään antamaan hyvää hoitoa, jos hoitavia käsiä on riittävästi.

Hallituksen torstainen kompromissi, jossa henkilöstömitoituksen alaraja otetaan käyttöön lakisääteisesti vuonna 2015, ja ensi vuonna tehdään laatusuositukset kotihoidolle, on voitto ennen kaikkea vanhuksille, jotka toivottavasti saavat jatkossa nykyistä inhimillisempää hoitoa sekä laitoksissa että kotona.

SDP:kin pyrki hallituksessa omilla vaatimuksillaan juuri tähän ja myöskin saavutti sen - joskin parin vuoden viiveellä.
Eri asia on, riittääkö budjettiin varattu 10 miljoonan euron lisäpanostus kattamaan kuntien kustannukset. Tuskin. Kunnille vanhuspalvelulaki tuokin lisärasitteita, ja valtiovallan olisi se huomioitava nykyistä enemmän.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva