Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.8.2012 - Organisaatiouudistus tuo Poriin poliittisen johtajan

Porissa on viime aikoina käyty johtamiskeskustelua useammalta kantilta. Lehtien yleisönosastoilla on arvosteltu virkamiesjohtoa passiivisuudesta samaan aikaan kun kaupungin päättäjät valmistautuvat päättämään kokonaan uudesta johtamismallista.

Ottamatta sen enempää kantaa ylimmän virkamiesjohdon toimintaan on todettava, että uuden organisaatiomallin on määrä korjata nykyisen johtamisjärjestelmän epäkohdat.

Porin uudessa mallissa, josta kaupunginvaltuuston on tarkoitus päättää lokakuussa, kaupunginhallitus saisi päätoimisen puheenjohtajan, ja lisäksi varapuheenjohtajista tulisi osa-aikaisia ns. ministereitä, jotka toimisivat samalla suurimpien lautakuntien puheenjohtajina. Apulaiskaupunginjohtajista tulisi toimialajohtajia, mutta kaupunginjohtaja säilyttäisi virkanimikkeensä ainakin toistaiseksi.

Suurin muutos on se, että uudistus tuo Poriin poliittisen johtajan, ja näin kunnallishallinnon toivotaan muuttuvan jälleen avoimemmaksi ja myös demokraattisemmaksi. Nykyiset johtosäännöthän ovat Porissa lisänneet virkamiesvaltaa, ja sen suitsemiseksi uudistukseen ryhdyttiinkin.

Malli on porilainen versio Tampereella ja Turussa käytössä olevasta pormestarimallista. Porissakin sosialidemokraatit olivat taipuvaisia pormestarimalliin, mutta se ei sopinut muille ryhmille. Lopputuloksena oli tämä ns. ministerimalli, jota työsti kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Krista Kiurun (sd) vetämä toimikunta.

Porin mallin hyväksymistä pidetään todennäköisenä, sillä valtaosassa valtuustoryhmiä siihen on suhtauduttu myönteisesti. Lopullinen vastaus tähän saadaan 3. syyskuuta, jolloin ryhmien on määrä muodostaa kantansa kaupunginhallituksen käsittelyä varten.

Mallilla on Porissa epäilijöitäkin. Suurin epäilyksen aihe on ollut se, löytyykö lokakuun kunnallisvaaleissa valittavista päättäjistä sellaisia henkilöitä, jotka haluavat ja pystyvät hoitamaan päätoimisen puheenjohtajan tehtävän, eikä ns. ministerienkään löytämistä ole pidetty helppona.

Kieltämättä kyseiset tehtävät ovat vaativia sekä ajankäytön että osaamisen kannalta, mutta lienee kuitenkin selvää, että sopivia henkilöitä lopulta löytyy. Julkisuudessa on spekuloitu lähinnä sillä, löytyykö kaupunginhallitusta nyt johtavasta kokoomuksesta sopivaa puheenjohtajaa. Samalla on kuitenkin unohdettu, että puheenjohtajan paikka on suurimpien ryhmien kauppa.

Vaalit on käytävä ensin, mutta todennäköisesti ratkaisun avaimet ovat sosialidemokraateilla ja kokoomuksella. Myös sosialidemokraateista löytyy varteenotettavia ehdokkaita päätoimiseksi puheenjohtajaksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva