Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.8.2012 - Pari piirua kohtuullisemmaksi

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi aiemmin tällä viikolla kannanoton johdon palkitsemisesta valtionyhtiöissä. Siinä korostuvat palkitsemispolitiikan oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus, avoimuus ja läpinäkyvyys sekä koko henkilöstön palkitseminen.

Ministerien kannanotto merkitsee valtion tiukentuvaa linjaa omistamiensa yhtiöiden johdon palkitsemisessa. Bonustasoja tarkistetaan alaspäin ja lisäeläkkeisiin sekä sitouttamisbonuksiin otetaan kielteinen kanta.

Samalla se on yhteiskunnan viesti pörssiyhtiöille siitä, että johdon palkitsemisen on oltava oikeudenmukaista varsinkin, kun samaan aikaan yhä useammassa yrityksessä pannaan työntekijöitä kilometritehtaalle.

Tämän toiveen esitti blogissaan 15.8. myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd), joka on jo aiemminkin esittänyt elinkeinoelämälle vuoropuhelua kohtuullisuuden palauttamisesta johdon palkitsemiseen.

Ministerivaliokunnan kannanotto kiristää palkitsemisen ehtoja kaikissa valtion omistamissa yrityksissä. Näin johtajien ansiottomista pikavoitoista tulee loppu.

Muistissahan ovat monien muiden tapausten ohella mm. Finnairin johtajille maksetut suuret lisäbonukset pelkästään siitä, että he suostuivat olemaan töissä tappiollisessa yhtiössä.

Työministeri Lauri Ihalainen (sd) sovelsi julkisuudessa SDP:tä 1960-luvulla johtaneen Rafael Paasion kuuluisia sanoja, joiden mukaan hänen johdollaan SDP:ta vietiin silloin pari piirua vasemmalle. Ihalaisen mukaan tämänviikkoinen kannanotto merkitsee menoa pari piirua oikeudenmukaisempaan suuntaan.

Työministerin mukaan palkitsemisen tulee olla oikeudenmukaista siten, että myös muuta henkilöstöä kuin ylintä johtoa motivoidaan ja palkitaan. Ihalainen korosti myös, että uudessa kannanotossa pidetään suositeltavana henkilöstörahastojen käyttöä henkilöstön palkitsemisessa.

Valtionyhtiöt halutaan pitää houkuttelevina työpaikkoina jatkossakin, mutta se ei saa perustua pelkkään suuren rahan voimaan. Johtajilla pitää olla muutakin mielekkyyttä työssään kuin suuret bonukset varsinkin, jos heidän työpanoksensa ei ole suoraan vaikuttanut yrityksen tulokseen.

On muistettava myös, että yritykset eivät voi tehdä tulosta ilman työntekijöitään, ja onkin kohtuullista, että nyt työntekijöiden panos huomioidaan paremmin.

Yksityisten pörssiyhtiöiden johdon palkitsemiseen ei valtio voi vaikuttaa, ja voikin vain toivoa, että myös ne ottaisivat mallia valtionyhtiöistä. Johtajien miljoonabonukset eivät ole lainvastaisia, mutta ne sotivat työpaikkansa puolesta pelkäävien tavallisten palkansaajien moraalikäsityksiä vastaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva