Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.8.2012 - Sosialidemokraateilla syytä tyytyväisyyteen muttei helpotukseen

SDP:n eduskuntaryhmä osoitti kesäkokouksessaan Savonlinnassa tyytyväisyytensä puolueensa puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen aiemmin tällä viikolla julkistamaan budjettiesitykseen.

Syytä tyytyväisyyteen onkin, sillä budjettiehdotuksessa realisoituvat  jokseenkin kaikki ne päätavoitteet, joita SDP asetti ennen eduskuntavaaleja sekä myös hallitustyölleen. Näitä ovat erityisesti paneutuminen työllisyyden hoitoon sekä oikeudenmukaisuuden lisääminen yhteiskunnassa.

Työllisyyden hoidossa erityisesti nuoret saavat nyt osansa, kun heille työtä tai koulutusta takaava yhteiskuntatakuu astuu voimaan. Oikeudenmukaisuutta edustavat mm. suurituloisten verotuksen kiristäminen sekä pienituloisten toimeentulon parantaminen.
Kokonaan oma lukunsa on kiistelty ja kauan odotettu vanhuspalvelulaki, jonka budjettiesitys lupaa panna täytäntöön ensi vuoden heinäkuun alussa.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) on ollut lain kanssa tulisilla hiilillä, kun hän on yrittänyt ajaa siihen sitovaa henkilöstömitoitusta turvaamaan vanhusten hoitoon tasaisen laadun. Hän sai ainakin hetkellisen helpotuksen, kun oma eduskuntaryhmä päätyi Savonlinnassa puoltamaan hänen vaatimustaan.

Nyt ensi vuoden budjettiin on vielä saatava riittävä rahoitus myös kunnille, jotta lain henki tasalaatuisesta hoidosta asuinpaikasta riippumatta toteutuu myös käytännössä.

Urpilaisen budjettiesitys on sosialidemokraateille ainakin hetkellinen voitto puolueen ajamien uudistusten päädyttyä asiakirjaan. Pysyvään helpotukseen ei demareilla ole kuitenkaan vielä varaa, sillä edessä ovat jatkoneuvottelut ministeriöiden kanssa sekä koko hallituksen budjettiriihi elokuun lopussa.

Urpilaisen budjettiesitys on saanut monelta taholta parin viime päivänä aikana osakseen melkoista arvostelua. Kritiikkiä valtion budjetti saa etujärjestöiltä osakseen aina, mutta nyt kritiikki on tuntunut erityisen kovalta, ja kovin kritiikki on tullut elinkeinoelämän taholta, jolle ehdotuksessa työnnetäänkin velvoitteita, mutta jonka toimintaa taantuman aikana myös tuetaan merkittävillä panoksilla.

Nähtäväksi jää, tuleeko elokuun lopun budjettiriihestä hallituspuolueiden välinen yhteenotto. Kokoomuksen taholta on väläytelty jo kritiikkiä, joka toisaalta kohdistuu myös sen omaan politiikkaan. Esimerkiksi lääkkeiden Kela-korvausten pienentäminen on sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok) oman ministeriön esitys, jota hän itse on arvostellut voimakkaasti.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva