Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.8.2012 - Suomalainen huippu-urheilu on pudonnut kelkasta

Käynnissä olevat Lontoon olympialaiset ovat saaneet meidät suomalaiset taas pohtimaan sitä, mikä mättää huppu-urheilussamme, joka on auttamatta jäänyt muun maailman kelkasta.

Ennen yleisurheiluosuuden alkamista tänään perjantaina ovat suomalaisten menestyksen hetket olleet Lontoossa vähissä. Ilopillereitä ovat olleet lähinnä vain Suomen ennätyksen uinut porilainen uimari Matti Mattsson sekä kisojen ykköseksi rankatun malesialaisen voittanut sulkapalloilija Ville Lång. Hekään eivät ole päässet lajiensa loppukahinoihin, mutta he ovat kuitenkin osoittaneet olevansa huippukunnossa ja tehneet omalla tasollaan hyvää työtä.

Toki kisoissa on ollut muitakin kelvollisia suomalaissuorituksia, mutta lopullinen menetys on kuitenkin jäänyt heikoksi. Takana ovat ne vuosikymmenet, jolloin suomalaiset kantoivat arvokisoista kuten olympialaisista mitaleita kahmalokaupalla.

Suomalaiset ovat urheiluhullua kansaa, mutta ennen kaikkea me olemme menetyshulluja. Kärjistäen monen penkkiurheilijan mielestä ei urheilija ole vielä menestynyt, jos hänet valitaan olympialaisiin. Hän on lunastanut paikkansa vasta tuodessaan Suomelle mitalin.

Suomalaisten on vähitellen kuitenkin pakko myöntää, että monen mitalin kesäolympialaisten aika lienee ohi. Muu maailma on ajanut ohitsemme lähes kaikissa perinteisissä suomalaislajeissa.

On syytä ilman tunteita miettiä sitä, mistä huippu-urheilumme tila johtuu. Syitä on varmasti useita. Yksittäisiä urheilijoita ei tilanteesta voi kovin paljon syyttää ainakaan itse kisatapahtumassa. He tekevät varmasti kaikkensa menestyäkseen. He osallistuvat kisoihin lajiliittojen ja Suomen olympiakomitean valitsemina.

Sen sijaan kritiikki pitää kohdistaa suomalaiseen liikuntapolitiikkaan, alan järjestöihin ja valmennukseen. Suomalaista liikuntaelämää eheytettiin 1990-luvulla merkittävästi keskittämällä huippu-urheilu lajiliitoille. Porvarillinen SVUL lakkautettiin ja Työväen Urheiluliitolta otettiin huippu-urheilu pois. Siihen saakka nämä kaksi keskusjärjestöä kilpailivat Suomen sisällä urheilijoidensa paremmuudesta. Nyt tuota kilpailua ei enää ole, mikä saattaa osaltaan vaikuttaa huippu-urheilumme tilaan ja valmennukseen.

Raha tekee onnelliseksi myös huippu-urheilijan, mutta toisin kuin useissa muissa maissa suomalainen huippu-urheilija joutuu tekemään siviilityötä elääkseen ja pystyäkseen urheilemaan. Oikeastaan vain liigatason jääkiekkoilijat elävät urheilullaan.

Tässä pari näkökohtaa, jotka urheilujohtajien ja myös valtiovallan on syytä huomioida.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva