Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.6.2012 - Perhesurmia on lähes mahdoton ennakoida

Pomarkun Tuunajärvellä maanantaina tapahtunut perhesurma on jälleen esimerkki suomalaisen yhteiskunnan raaistumisesta. Se on osoitus myös siitä, että kaikki on mahdollista myös Satakunnassa, joka on tähän asti välttynyt raaimmilta perheisiin ja lapsiin kohdistuneilta väkivaltatapauksilta.

Ulvilan muutaman vuoden takaista Jukka S. Lahden murhaahan ei ole pystytty ainakaan vielä osoittamaan vaimon tekemäksi.
Viime vuosina huolestuttavasti yleistyneet tapaukset, joissa perheen isä tai äiti surmaa lapsiaan ja kenties puolison, on haluttu usein sysätä yhteiskunnan syyksi. Milloin syytetään mielenterveyspalveluita, milloin liian löysää aselakia.

Kummatkin syyt saattavat olla toki osatekijöinä, mutta niistä ei pidä hakea pääsyitä näihin lopullisiin tekoihin. Suurin osa mielenterveysongelmista kärsivistä ihmisistä ei lähde tappamaan ketään, ja myös suurin osa aseen omistajista käyttää sitä muuhun kuin toisen ihmisen uhkaamiseen saati tappamiseen.

Niinpä todellisia syitä on haettava muualta. Perhesurmien syyt löytyvätkin useimmiten kodin seinien sisältä, ja tällöin surmia on lähes mahdoton ennakoida, ja useimmiten myös surmaajien motiivit jäävät ainakin osaksi selvittämättä. Surmat tulevat useimmiten myös lähipiirille järkyttävänä yllätyksenä.

Niin Pomarkun tapauksessa kuten monissa aiemmissakin perhesurmissa julkisuudessa on puhuttu lähinnä poliisi suulla, että kyseessä on niin sanottu tavallinen. Helsingin taannoisessa perhesurmassa puhuttiin hyvästä perheestä.

Nämä ovat erityisesti median käyttämiä ilmaisuja, jotka ovat kuitenkin suhteellisia käsitteitä. Hyvänä ja tavallisena perheenä pidetty koti voi kätkeä kulissien taakse ongelmia, joista edes lähimmät eivät tiedä mitään, ja jotka voivat pahimmassa tapauksessa purkautua ulos surmina.

Epäsuorasti yhteiskunta voi toki olla syyllinen perhesurmiinkin: yksilön oikeuksia ja menestymistä ihannoiva ja yhteisöllisyyttä väheksyvä yhteiskunta saattaa aiheuttaa aikuisille joko kotona tai työelämässä paineita, joita on vaikea kestää.

Entisajan yhteisöllisyydellä ja mm. työväenliikkeen ajamalla solidaarisuudella, kanssaihmisistä välittämisellä, on tässäkin mielessä lisätilausta.

Hallituksen sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä käynnisti tämän vuoden tammikuussa perhesurmaselvityksen. Sen alustavat tulokset osoittivat, että vuosina 2003-2012 Suomessa tapahtui kahdeksan perhesurmaa ja 27 muita lapsiin kohdistuneita henkirikoksia. Uhreja oli yhteensä 57.

Luvut ovat karmeita. Jotakin on tehtävä, kuten muuttaa yhteiskunta pehmeämmäksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva