Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.6.2012 - Rakennusten homeongelmille ei näy loppua

Tavallista asujaa ihmetyttää niin yksityisistä asuintaloista kuin julkisista rakennuksista löytyvä home- ja sisäilmaongelmien paljous. Eivätkä kalliit korjaustyötkään näytä aina auttavan vikojen hävittämiseen.

Rakentamisen ongelmien on sanottu alkaneen 1960-luvulla elementtirakentamisen myötä, ja 70-luvun energiakriisin seurauksena taloja tiivistettiin liikaa. Nykyisin pitää rakentaa halvalla ja nopeasti, ja urakoiden hallinnassa on puutteita, kun suunnittelu ja rakentaminen on hajautettu ja ketjutettu levälleen. Kun on tarvittu nopeasti ja paljon tekijöitä, alalle on ollut helppo tulla, ja rakennusyritysten ja rakennusmiestenkin joukosta löytyy huonosti ammattinsa osaavia.

 Tosiasia on, että rakentamisvirheet ovat lisääntyneet ja että ne kostautuvat muun muassa kosteus- ja homevaurioina.

Joidenkin mielestä myös rakentamisen valvonta on heikentynyt kiireen takia. Tutkimuksissa on selvinnyt sekin – minkä maalaisjärkikin sanoo – että puutteellinen kiinteistönpito avittaa kosteus- ja homevaurioiden syntymistä ja vaikeuttaa niiden selvittämistä.

 Esimerkiksi kunnat käyttävät vuosittain miljoonia ja taas miljoonia kosteus- ja homevaurioiden korjaamiseen, mutta usein on nähty, esimerkiksi Porissa, että korjaushankkeissa epäonnistutaan, terveysongelmat jatkuvat ja korjauskustannukset sen kun nousevat.

Valitettavan yleinen on sekin ilmiö, että ongelmataloista oireita saaneiden vaivoja vähätellään, joskus jopa väitetään, että oireet ovat kuviteltuja. Home on usein vaikea todeta, ja lisäksi unohdetaan helposti, että oireilun taustalla voi olla myös muu sisäilman laatua heikentävä tekijä kuin home.

Huono sisäilma on tuttu ilmiö niin työpaikoilla kuin kodeissa. Ilmanvaihto ei toimi, mikä johtuu usein huonoista tai jopa kokonaan puuttuvista korvausilmaventtiileistä.

Uusi pelko on, että energiamääräysten tiukentaminen aiheuttaa aikaa myöten kosteus- ja homeongelmia. Rakennusmääräyksillä tähdätään energiankulutuksen vähentämiseen tekemällä taloista entistä tiiviimpiä.

 Säännöksiä kiristettiin toissa vuonna energiankulutuksen suhteen kolmanneksella, mutta heinäkuussa on tulossa uusi tiukennus. Määräykset tiukentuvat uuden asetuksen myötä siten, että keskimääräinen kiristys aiempaan määräysten vaatimaan energiatehokkuustasoon on noin 20 prosenttia.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan uudet määräykset tarkoittavat ”pullotalojen” rakentamista. Kun tiiviin rakentamisen vaatimukset yhdistyvät huonoon rakentamisen laatuun, edessä voi muutaman vuoden kuluttua olla mittavia home- ja kosteusongelmia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva