Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.6.2012 - Demarien nousu suurimmaksi kuntapuolueeksi häämöttää jo

Sosialidemokraattien vauhti kiihtyy koko ajan lähestyttäessä lokakuun kunnallisvaaleja. Puolueen kannatus on noussut vuoden aikana yli 4 prosenttiyksikköä. Viime syksynä kannatus oli historiallisen alhaalla noin 17 prosentissa, mutta Helsingin Sanomien viime viikolla julkistaman kyselyn mukaan SDP olisi kunnallisvaaleissa toiseksi suosituin puolue 20,5 prosentin kannatuksella.

Neljän suurimman puolueen välillä on nyt selvät erot. Kokoomus on edelleen suurin 22,9 prosentin kannatuksella ja keskusta kolmantena 17,2 prosentin kannatuksella.
Perussuomalaiset ovat pudonneet jo 11,5 prosenttiin, eikä alamäen loppua ole vielä näköpiirissä. Perussuomalaisten kohdalla voidaan puhua kannatuksen todellisesta romahduksesta, sillä viime vuoden eduskuntavaaleissa puolueen kannatus oli 19,1 prosentin tasalukemissa SDP:n kanssa.

Perussuomalaisten kiihtyvää alamäkeä on perusteltu mm. sillä, että Timo Soinin kelkkaan lähteneet sosialidemokraattien kannattajat ovat palaamassa juurilleen, eikä tuo arvio ole varmasti kaukana totuudesta.
Soini ei ole eduskuntavaalien jytkyn jälkeen tarjonnut mitään uutta järjellistä sanottavaa, ja puolueen työmiehen, ex-demari Matti Putkosenkin uhoama ay-liikkeen valtaus jäi tekemättä sekä Metallin että JHL:n vaaleissa tänä keväänä.
Samaan aikaan SDP on terästänyt otettaan ja käynyt hallituksessa luottamusta herättäneeseen taisteluun markkinavoimia vastaan.
Tämänhetkiset asetelmat ovat demareille otolliset ajatellen syksyn kunnallisvaaleja. SDP on ottanut tavoitteekseen suurimman kuntapuolueen aseman. Siihen on vielä matkaa, mutta aikaakin kokoomuksen saavuttamiseen on vielä lähes viisi kuukautta.
Satakunnassa SDP on ollut jo pitkään suurin puolue, joskin eduskuntavaaleissa demarien kannatus putosi vajaasta 30 prosentista 24:ään juuri perussuomalaisten rynnistyksen takia. Porissa perussuomalaiset jopa nousivat suurimmaksi jättäen demarit niukasti taakseen. Toisaalta esimerkiksi Raumalla ja Harjavallassa demarit säilyttivät johtoasemana.

Suurin mielenkiinto Satakunnassa kohdistuu Porin kunnallisvaalitulokseen. Nykytietojen varassa näyttää kuitenkin siltä, etteivät ainakaan perussuomalaiset enää uhkaa demareita.
SDP:n sisäiset myrskytkin ovat Porissa tauonneet, ja se enteilee sitä, että SDP pystyisi menemään yhtenä joukkueena vaaleihin ja samalla voittoon. Demarien ainoa todellinen uhka Porissa onkin kokoomus, mutta sekään ei ole pystynyt ottamaan irti edellisissä kunnallisvaaleissa saavutetun porvarienemmistön hyötyjä, pikemminkin päin vastoin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva