Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.5.2012 - Työelämää saadaan kuntoon vähin erin

Trendityöryhmä eli työvoiman käyttötapojen ja työn tekemisen muotojen muutostrendejä selvittänyt palkansaajien keskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteinen työryhmä jätti tiistaina työministeri Lauri Ihalaiselle (sd) väliraporttinsa, jossa se esittää epätyypillisiä työsuhteita koskevan lainsäädännön uudistamista

Tavoitteena on saada nämä määräaikaiset työsuhteet, osa-aikatyöt ja vuokratyö sosiaalisesti tasa-arvoisiksi perinteisten työsuhteiden kanssa. Nämä ovat yleistyneet niin paljon, että jo useat sadat tuhannet suomalaiset ovat muunlaisessa kuin toistaiseksi voimassa olevassa kokoaikaisessa työsuhteessa.

Itse asiassa työryhmä on valmis hylkäämään koko käsitteen epätyypillisistä työsuhteista, koska ne ovat työmarkkinoilla yleistyneet ja vakiinnuttaneet asemaansa siten, ettei käsite enää päde.

Todellisuudessa määräaikaiset ja osa-aikaiset pätkätyöt, vuokratyö ja myös jopa kunnalliselle sektorille levinnyt itsensä työllistäminen ovat sikäli epätyypillisiä, että niitä joko pakosta tai vapaaehtoisesti tekevät ovat sosiaaliturvaltaan usein huonommassa asemassa kuin perinteisiä töitä tekevät. Nämä sudenkuopat saadaan paikattua vain lainsäädäntöä muuttamalla.

Palkansaajajärjestöjen trendityöryhmä onkin esittänyt useiden jatkoselvitysten tekemistä kolmikannassa, jotta korjaukset myös muuttuvat todeksi lainsääsäännön kautta.

Työministeri Ihalaisen mukaan keskeinen kysymys on edelleen se, miten sosiaaliturva toimii määräaikaisten työsuhteiden kohdalla ja kuinka hyvin määräaikaisissa työsuhteissa olevien oikeudet ylipäänsä tunnetaan.

Niin Ihalaisen kuin trendityöryhmänkin mukaan jatkoselvityksillä on kiire, jotta tarvittavat muutokset lakeihin voidaan tehdä vielä nykyisellä hallituskaudella.

Vuosi sitten muodostetulta sateenkaarihallitukselta, jossa sosialidemokraatit ovat korostetusti tuoneet esiin työelämän ongelmia ja lähteneet korjaamaan niitä, voidaan hyvällä syyllä odottaa, että se todella pystyy tekemään suomalaisesta työelämästä Euroopan parhaan. Edellisellä porvarihallituksella ei ollut juuri mielenkiintoa tähän.

Työlainsäädäntöä on korjattu nyt vähä vähältä. Ensimmäisiä parannuksia tehtiin viime syksynä kolmikantaisen raamisopimuksen yhteydessä.

Demarit ovat pitäneet kiinni linjastaan, ettei eläkeikää koroteta, vaan työuria voidaan pidentää korjaamalla työelämän puutteita ja mm parantamalla ihmisten jaksamista työssä.

Työelämään ei saada valmiiksi koskaan, eikä ainakaan äkkirysäyksellä. Tarvitaan määrätietoista työtä ongelmien poistamiseksi. Sillä tiellä näytetään nyt olevan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva