Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.5.2012 - Palvelujen yksityistäminen ei ratkaise kuntataloutta

Kunnissa on pitkään taitettu peistä siitä, voidaanko julkisia palveluja yksityistää tai antaa yksityisten yritysten tuottamaksi kunnan jäädessä vain järjestäjäksi, siis maksajaksi. Kiista on ollut ja on yhä ensisijaisesti ideologinen.

Porvarit haluavat antaa ison osan kuntapalveluista yksityisille, kun taas vasemmiston puolella muutosta on pääsääntöisesti vastustettu. Myös kuntien henkilöstö on JHL:n johdolla vastustanut palvelujen yksityistämistä.

Monet esimerkit osoittavat sen, ettei yksityinen yritys pysty tai halua tuottaa palveluja kuntaa edullisemmin, vaikka erityisesti kokoomus on viljellyt tätä näkemystä mm. Porissa.

Nyt Porin yhteistoiminta-alueen perusturvassa esimerkiksi on herätty siihen todellisuuteen, että yritykset vaativat tuottamistaan ostopalveluista yhä suurempia korvauksia. Tai oikeammin: kehitys on näkynyt jo pitkään, mutta  mitta alkaa täyttyä etenkin päättäjillä, jotka viime kädessä ovat vastuussa budjetin toteutumisesta.

Porin yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunta hylkäsi tällä viikolla yksityisten lastensuojelulaitosten tekemät hinnankorotusanomukset, jotka olivat viiden prosentin luokkaa, kun samaan aikaan perusturvan käyttötalouden kasvu saisi olla enintään kolmen prosentin verran. Rahaa korotuksiin ei siis ole.

Vaaditut maksujen korotukset olisivat lisänneet perusturvan menoja vuositasolla vajaa 60 000 euroa, ja maksut koskevat niitä yhteensä 13 huostaanotettua lasta, jotka yhteistoiminta-alueelta on sijoitettuna näihin laitoksiin.

Päättäjät ovat oikeutetusti ryhtyneet pohtimaan sitä, pitäisikö perusturvan perustaa oma kunnallinen lastensuojelulaitos, jotta hinnoittelua pystytään vertaamaan.

Mutta täysin mutkatonta ei ole kunnallisen liikelaitoksenkaan toiminta. Porin kaupunki perusti Palveluliikelaitoksen, jonka tehtävänä on tuottaa kaupungin hallintokunnille tukipalvelut kuten ruokahuollon, siivouksen ja muun kiinteistönhoidon. Hallintokunnissa on kuitenkin tuskaannuttu Palveluliikelaitoksen hinnoitteluun, joka näyttää voitontavoittelussa karanneen käsistä.

Palveluliikelaitos on korottanut hallintokunniltaan perimiä maksuja jopa kymmenisen prosenttia, vaikka palvelutasossa ei ole tapahtunut ainakaan parannusta. Esimerkiksi samaisessa Porin perusturvassa ovat virkamiehet miettineet jo tukipalvelujen kilpailuttamista, ja myös muissa hallintokunnissa kuten koulutusvirastossa liikelaitoksen toiminta on herättänyt närää.

Alunperin tavoitteena kaiketi oli, että liikelaitos tuottaisi tukipalvelut omakustannushintaan. mutta tämä tavoite näyttää unohtuneen. Nyt kaupungin päättäjiltä odotetaankin liikelaitoksen arvojen saattamista oikeille raiteille.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva