Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.5.2012 - Vasemmiston yhteistyön tiivistämisellä olisi tilausta

Vapun tienoilla vilkastunut keskustelu sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton yhteistyön tiivistämisestä on aiheellista.

Vaikka SDP:n gallupmittaukset näyttävät viime eduskuntavaaleja seuranneen notkahduksen jälkeen taas nousua ja vakiintumista maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi, ja vasemmistoliitonkin kannatus on hienoisessa nousussa, on työväenpuolueiden pitkään jatkunut alamäki kuitenkin tosiasia. Yhteistyön tiivistämisellä tilannetta voitaisiin korjata ja yhteiskuntaa viedä oikeudenmukaisempaan suuntaan. Tämä vaatimushan kaikui laajasti työväenliikkeen vappujuhlissa.

Nykyinen laajapohjainen hallitus, jossa molemmat työväenpuolueet ovat mukana, on jo tiivistänyt vasemmiston yhteistyötä. Hedelmällisellä yhteistyöllä on saatu aikaan myös tuloksia, kuten että työmarkkinoilla on jälleen palattu kolmikantaan ja perusturvaa on parannettu.

SDP toki olisi saanut saman varmasti aikaan hallituksessa yksinäänkin, mutta vasemmistoliiton mukana olo on kieltämättä tuonut lisäpontta tähänkin.

Yhteistyöstä on ollut myös muita tuloksia. Yksittäisenä voidaan mainita liikennepolitiikka, joka on lyhyessä ajassa tuonut mannaa Satakuntaankin. Liikenne- ja viestintäpoliittisessa ministerityöryhmässä porilainen asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd) ja kainuulainen liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) ovat paljolti vaikuttaneet siihen, että valtion merkittäviä väylärahoja on saatu pitkän tauon jälkeen Satakuntaan.

Uusmaalainen kansanedustaja Matti Saarinen (sd) esitti vappuna SDP:n ja vasemmistoliiton yhdistymistä. Tämä lienee kuitenkin liian kaukainen tavoite. Sen sijaan puhemies Eero Heinäluoman (sd) esitys työväenpuolueiden enemmästä yhteistyöstä kuntien valtuustoissa saattaa olla helpommin toteutettavissa.

Tosin tilanne on erilainen eri kunnissa. Esimerkiksi Porissa on demarien ja vasemmistoliiton yhteistyöllä pitkät perinteet, joskin tilanne on vaihdellut valtuustokausittain. Eripuraakin nimittäin on ollut.

Porissa joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta budjetit on rakennettu viime vuosikymmeninä pääosin kolmen suuren eli sosialidemokraattien, kokoomuksen ja vasemmistoliiton voimin. Näin syntyi mm. kuluvan vuoden budjetti.

Vuotta aiemmin kokoomus lähti muiden porvarien kanssa pelaamaan omaa peliään. Vasemmistokoalitio vahvistettuna perussuomalaisilla ja kristillisillä näytti lopulta kuitenkin kaapin paikan.

Porin vasemmistoryhmissä lienee hyvä pitää mielessä, että vastaavalaista koalitiota saatetaan tarvita toistekin, joten välit kannattaa pitää ainakin nykyisellään ellei jopa parempina.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva