Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.4.2012 - Ay-liikkeen suosio on taas kasvussa

Ammattiyhdistysliikkeen suosio näyttäisi taas olevan pienen notkahduksen jälkeen kasvussa ainakin, jos tilannetta peilaa palkansaajien keskusjärjestöjen yhdessä tekemän mielipidetiedustelun kautta.

SAK:n, STTK:n ja Akavan TNS Gallupilla teettämässä työmarkkinapoliittista mielipideilmastoa selvittävässä tutkimuksessa saatiin tulos, jonka mukaan valtaosa suomalasista  eli 92 prosenttia kokee, että palkansaajien on nykyaikana vähintäänkin melko tarpeellista järjestäytyä ammatillisesti.

Kaksi vuotta sitten samaa mieltä oli 88 prosenttia vastaajista.

Tärkeimpinä syinä liittyä ammattiliittoon nähdään ansiosidonnainen työttömyysturva sekä palkka- ja työsuhdeturva.
Joukkovoima eli suuren jäsenistön tuoma tehokkuus jäsenten edunvalvonnassa sekä yleensä jäsenyyden tuoma turvallisuus vaikuttavat  myös paljon järjestäytymiseen.

Tulosta on tulkittu niin, että turvattomuus työmarkkinoilla on lisääntynyt, ja ammattiliitot tuovat turvaa.

Tuon johtopäätöksen tekemiseen ei itse asiassa olisi tarvittu mielipidekyselyä. Turvattomuuden lisääntymisen näkee jo seuraamalla lehtien otsikoita. Etenkin pörssiyhtiöissä on pantu työntekijöitä ulos surutta, jotta osakkeenomistajat saavat osansa ja heidät voidaan pitää tyytyväisinä.

Valitettavaa on se, että myös valio-omisteisissa yhtiöissä ajatellaan yhä enemmän näin, kuten Finnairin esimerkki osoittaa. Pahinta on se, että samaan aikaan johtajille maksetaan suuria bonuksia pelkästään siksi, että he pysyisivät töissä.

Viime vuosina ammattiliittojen jäsenmäärät ovat pääsääntöisesti vähentyneet. Liittojen jäsenyys ei ole liiemmin kiinnostanut nuoren polven työntekijöitä, joista moni on pitänyt yksityistä Loimaan kassaa parempana vaihtoehtona pienempien jäsenmaksujen takia. Samalla on kuitenkin lyhytnäköisesti unohdettu se, että sieltä ei heru muuta turvaa kuin ansiosidonnainen työttömyysturva.
Ammattiliitot ja keskusjärjestöt hoitavat palkansaajien edunvalvontaa kokonaisvaltaisesti tekemällä työehtosopimukset, vaikuttamalla työoloihin ja työelämän lainsäädäntöön sekä antamalla tarvittaessa myös lakiapua. Tätä edunvalvontaa ei Loimaan kassa hoida.

Useampi kansalainen luottaa jälleen siihen, että ammattiliitot pystyvät joko keskusjärjestötasolla tai alakohtaisesti parhaiten neuvottelemaan palkoista Työpaikkatasolla tapahtuvien palkkaneuvottelujen kannatus on pudonnut kahdessa vuodessa 12 prosenttia. Samalla viime syksynä neuvoteltu keskitetty raamisopimus saa kansalaisilta kiitosta.

Tuleva vappu on perinteisesti työväenliikkeen juhla. Vaikka työmarkkinoilla ei välttämättä ole hurraamista, ay-liike voinee juhlia joukkovoimallaan nyt hivenen enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva