Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.4.2012 - Politiikan on siistiydyttävä

Helsingin käräjäoikeuden tällä viikolla lukemat tuomiot Nova Groupin ja Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen liikemiesten lahjusjutussa ovat viimeinen merkki siitä, että suomalaisen politiikan on aika siistiytyä.

Näin on jo paljolti tapahtunutkin, ja on toivottavaa, että kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok) saama ehdollinen vankeustuomio on viimeinen poliitikon lahjuksenottotapaus.

Toive voi tosin olla turha, sillä vaikka Suomi on tutkimusten mukaan maailman vähiten lahjontaa harrastavien maiden joukossa, joku saattaa aina yrittää. Kaikki lahjontatapaukset eivät välttämättä tule julki.

Nyt annetut tuomiot ovat kuitenkin niin kovia, että ne toivon mukaan ovat tarpeeksi varoittavia esimerkkejä mahdollisille pelaajille.

Lahjonta ja yli äyräidensä pursuava vaalirahoitus ovat etenkin Nova Groupin tapauksessa huomattavaa talousrikollisuutta ja joka tapauksessa yhteiskunnallinen epäkohta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan talousrikoksista annettavia tuomioita ei tästä enää tarvitse välttämättä koventaa, mutta kiinnijäämisen riskiä pitää lisätä. Toisin sanoen talousrikosten tutkintaa on vahvistettava.

Linjaus lienee oikea kaikessa talousrikollisuudessa, myös poliittisessa.

Myös paikallisessa politiikassa on siistiytymisen tarvetta esimerkiksi Porissa, jossa sosialidemokraatit ovat käyneet sisäistä vääntöä varsin likaisin ottein.

Odotetustikin turhiksi todetut väitteet jäsenäänestyksen vaalivilpistä olivat varsin ala-arvoinen keino aiheuttaa hämminkiä liikkeen sisällä. Lisäksi väitteet loukkasivat monia järjestöaktiiveja, jotka ovat tehneet pyyteetöntä työtä sosialidemokratian hyväksi pyrkimättä kuitenkaan suurin otsikoihin.

SDP:n puoluehallitus ja mm. puoluesihteeri Mikael Jungner ovat viestittäneet Poriin, että paikallisten järjestöjen on selvitettävä riitansa keskenään.

Satakunnan Sosialidemokraattien puheenjohtaja Harri Lehtonen puolestaan lupasi kutsua porilaiset järjestöt yhteisen pöydän ääreen etsimään sopua vielä alkukesän aikana. Tämä onkin asiallinen toimenpide, sillä puolueen on päästävä syksyn kunnallisvaaleihin yhtenäisenä ilman soraääniä.

Nyt on vain toivottava, ettei käytännössä yhden henkilön aikaansaama vaalivilppikohu muodostanut järjestöjen välille entistä syvempää juopaa, vaan että järki voittaisi, ja järjestöissä jatkettaisiin eteenpäin yli henkilöristiriitojen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva