Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.4.2012 - Ulvilan pyristely saattaa uhata koko Porin seudun kuntauudistusta

Vireillä oleva kuntarakenneuudistus on jakanut Ulvilan kaupungin päättäjät jälleen tiukasti kahteen leiriin. Sosialidemokraattien, vihreiden ja pieneltä osin kokoomuksen päättäjien näkemys on, että esitettyihin rakenneselvityksiin, myös kuntaliitosvaihtoehtoon on suhtauduttava avoimesti. Kokoomuksen enemmistön, keskustan ja vasemmistoliiton näkemykset taas ovat juuttuneet siihen, että Ulvilan ainoa vaihtoehto on itsenäisyys.

Kiistan taustalla ovat vanhat suuntautumisriidat Pori vastaan nauhakaupunki. Kokoomuksen, vasemmistoliiton ja keskustan kolmikkohan oli neljä vuotta sitten viemässä Ulvilaa Harjavallan ja ns. nauhakaupungin suuntaan, kun taas demarit ja vihreät olivat Porin kannalla.

Riidan hävisi ”nauhapuolue”, ja samalla koko nauhakaupunkisuunnitelma kaatui. Pohjimmiltaan nyt on kyse samasta riidasta.
Viime viikolla Ulvilan kaupunginhallitus kävi kovan riidan ministeriölle annettavasta kuntauudistuslausunnosta, ja lopputuloksena oli, että valtuustolle menee lausuntoesitys, jonka mukaan Ulvila ei halua olla mukana Porin seudulle esitetyssä kahdeksan kunnan selvityksessä, vaan haluaa pysyä itsenäisenä.

Liitosselvitystä kannattaneet sosialidemokraatit ja vihreät jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä kuten myös kaupunginjohtaja Arto Saarinen. Heidän mielestään on syytä selvittää mahdollisuus työssäkäyntialuepohjaisen vahvan peruskunnan muodostaminen Porin seudulle joko kahdeksan kunnan kesken tai Pori-Ulvila-Nakkila-Harjavalta -akselilla.

Porin kaupunki on ollut omissa lausunnoissaan maltillinen, mutta sen selvä kanta on, että kahdeksan kunnan liitos tulisi selvittää. Porissa asiasta vallitsee poliittinen yksimielisyys, ja tiettävästi Porin kokoomus on yrittänyt taivuttaa myös Ulvilan kokoomusta samalle kannalle.

Ulvilan kokoomuksen sisällä olikin jo tiettävästi halua taipua Porin kannalle, mutta sen nykyiset päättäjät ovat käyttäytyneet tuuliviirin lailla, ja muuttaneet kantojaan lähes yhdessä yössä.

Kuntarakenneuudistus tähtää vahvojen kuntien muodostamiseen, jotta ne voisivat turvata asukkaille palvelut vielä 30 vuodenkin kuluttua. Pyristelemällä tiukasti vastaan Ulvila sahaa omaa oksaansa ja uhkaa samalla koko Porin seudun vapaaehtoisuuteen perustuvan rakenneuudistuksen syntyä.

Ulvilan viime vuoden tilinpäätöskin osoittaa, että kaupungin talous on niin heikoilla, ettei se pysty kauaa toimimaan yksin ilman toistuvia tuloveron korotuksia. Se taas käy kuntalaisille kalliiksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva