Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.3.2012 - Porin keskustan rakentamiseen kaivataan näkemyksiä

Porin keskustassa on viime vuosina rakennettu vilkkaasti, eikä tahti tunnu hiljenevän. Uimahallin ja linja-autoaseman tuntumiin on nousemassa uusia asuinkerrostaloja sellaisella vauhdilla, että moni miettii, mistä taloihin löytyvät asukkaat.

Mutta uusia hankkeita on vireillä koko ajan. Tuorein on Porin entisen oluttehtaan tontti, joka on saanut nyt uusia asemakaavaluonnoksia. Luonnosten tavoitteena on rakentaa yli 2 hehtaarin keskeiselle alueelle sekä asuinkerrostaloja, liiketiloja, ehkä hotellikin sekä kulttuuritiloja.

Alueen omistaa pääosin edelleen Oy Sinebrychoff Ab, joka lopetti tontilla panimotoiminnan vuonna 2009. Tanskalaisomisteinen Koff haluaa tontin rahaksi asemakaavalla, joka mahdollistaa varsin tiiviin rakentamisen.

Monikansallisen yrityksen pyrkimys on ymmärrettävää, sillä eihän yrityksellä ole käytännössä enää mitään muuta sidettä Poriin kuin kyseinen tontti. Aikanaan Pori vastusti panimon lopettamista, mutta nyt kaupungin ja panimoyrityksen tavoitteet ovat yhteneväiset: myös kaupunki haluaa keskustassa tyhjänä olevan teollisuustontin muuhun käyttöön.

Porin kaupunki on valmistellut yhteistyössä Sinebrychoffin kanssa kaavamuutosta, jonka luonnokset ovat nyt nähtävillä. Kaupungin johto toivoo laajaa keskustelua, jotta kaupunginvaltuusto voisi aikanaan tehdä kaavasta oman päätöksensä.

Keskiviikkona julkistetut kaavaluonnokset ovat herättäneet jo keskustelua puolesta ja vastaan. Vastakkain ovat kulttuurihistorialliset arvot, kulttuuri, cityelämä sekä ympäristöarvot. Välttämättä niiden ei kuitenkaan tarvitse olla vastakkaisia arvoja, sillä sopivassa suhteessa yhdistämällä niistä voidaan saada kompakti paketti.

Oluttehtaan tontti on kuitenkin niin keskeisellä paikalla arvokkaiden kulttuurirakennusten kuten Porin teatteritalon naapurissa, että sekä kaavoittajat että päättäjät saavat olla tarkkoina, ettei alueesta tehdä liian tiivistä eivätkä rakennukset rumenna kaupunkikuvaa.
Viereisestä Karjarannan alueesta piti tulla viihtyisä ja väljä alue, mutta moni pitää sitä nyt liian tiiviinä: olohuoneesta katsellaan kapean pihan yli naapurin olohuoneeseen. Vähän samaan tapaan on käynyt Eurooppa-korttelille, jonka alkuperäistä väljyyttä tiivistettiin lisärakennuksella.

Oluttehtaan alueelle olisi kuulemma rakentajia jonoksi asti. Ennen kuin siihen vaiheeseen päästään, Porin päättäjien on oltava kuitenkin viisaita ja valvottava, että alue suunnitellaan huolella.

Porin keskustaa on kymmenen viime vuoden ajan saatu elävöitettyä, ja siitä on tullut toimiva ja viihtyisäkin alue. Toivottavasti tämä kehitys jatkuu.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva