Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.3.2012 - Ahneudelle on saatava rajat

Viime viikkojen paljastukset valtion pörssiyhtiön Finnairin johtajien jättibonuksista ovat oikeutetusti herättäneet närää etenkin Finnairin säästökuurilla olevan henkilöstön keskuudessa mutta myös koko yhteiskunnassa.

Toimitusjohtaja Mika Vehviläisen asuntokaupat ja salaiset työsopimuksen allekirjoitusbonukset sekä 18 johtajalle maksetut 2,8 miljoonan euron töihinjäämisbonukset ovat osoitus siitä, ettei valtionyhtiönkään johtajien ahneudella ole rajaa. Ahneutta kuvaa etenkin se, että suuri osa 18 johtajasta jätti Finnairin, kun bonusten maksaminen päättyi.

Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että Finnairin lentoemäntien ja stuerttien yhdistys torstaina katkaisi neuvottelut lentoyhtiön uusista säästösopimuksista. He kuten yhtiön muukin suorittava henkilöstö ovat joutuneet luopumaan osasta palkkojaan pelastaakseen työpaikkansa ja yhtiön. Samaan aikaan muutenkin suuripalkkaiset johtajat ovat nostaneet bonuksiaan pelkästään ollakseen töissä.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautalakin (vihr) heräsi viimein torstaina huomaamaan, ettei moinen meno Finnairissa sovi. Hän pani lähes koko yhtiön hallituksen vaihtoon.

Ihmetystä herättää kuitenkin se, että miksi Hautala heräsi vasta nyt. Vielä muutama viikko sitten hän näki Finnairin johdon toiminnan sopivana, koska se ei rikkonut lakia. Nyt poliisi kuitenkin tutkii Vehviläisen asuntokauppoja, ja koko korttitalo uhkaa sortua. Ilmeistä on, että Finnairin hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas säilytti vielä paikkansa vain siksi, että poliisitutkinta on kesken.

Finnairin jupakkaan sisältyy paljon hämärää. Maalaisjärjellä ei voi ymmärtää esimerkiksi sitä, miksei yhtiön hallitus ole muka voinut kertoa bonuksista omistajalle eli maan hallitukselle. Pörssimääräykset ovat tiukat, mutta omistajien kuuluisi kuitenkin tietää, mitä hallitus puuhaa.

Finnair ei ole ensimmäinen pörssiyhtiö, joka maksaa johtajilleen jättibonuksia. Valtio-omisteisena yhtiönä sen kuuluisi kuitenkin olla moraalisesti yksityisten suuryritysten yläpuolella. Nehän ovat jo kauan maksaneet johtajilleen suuria bonuksia samaan aikaan kun työntekijöitä on irtisanottu ja lomautettu.

Ahneudelle olisi viimein saatava rajat koko yhteiskunnassa. SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on vaatinut raskaampaa verotusta yli 100 000 euroa ansaitseville ja vielä uutta veroluokkaa miljoonakerholaisille.

Tämä on hyvä alku, mutta moni sosialidemokraatti odottaa puolueeltaan vielä kovempia avauksia. Työväenpuolueena se onkin SDP:n velvollisuus.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva